چین در پی ساخت یک شبکه اینترنتی رقیب با قدرت ماهوارهای است تا بتواند مقابل شرکت «استارلینک» ایلان ماسک قد علم کند. شبکه استارلینک در سالهای اخیر به سرعت در سراسر جهان رشد کرده و در صحنه جنگ روسیه و اوکراین، کاربرد و ظرفیتهای نظامی خود را نیز به نمایش گذاشت.
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال در روز یکشنبه، ۲۱ مه (۳۱ اردیبهشت)، در گزارشی به آمال چین در این زمینه پرداخت. این گزارش به تلاش پکن برای ساخت مکانهای جدید بهمنظور پرتاب ماهواره اشاره میکند و مینویسد: «صنعت ماهواره در چین با ورود شرکتهای جدید دولتی و بخش خصوصی، در حال گسترش است.»
یکی از شرکتهای خصوصی درگیر، «پکن تیانبینگ تکنولوژی» نام دارد که میخواهد راکتهایی درست کند که قابلیت پرتاب ۶۰ ماهواره را در یک نوبت داشته باشند؛ قابلیتی که در حال حاضر راکتهای «فالکن ۹» شرکتهای «اسپیس ایکس» و «استارلینک»، متعلق به ایلان ماسک، از آن برخوردارند. این شرکت چینی ماه گذشته برای نخستین بار یک راکت را با سوخت مایع به مدار زمین فرستاد. بلین سورکیو، بنیانگذار یک شرکت مشاوره در هنگکنگ که در صنعت فضایی چین فعالیت دارد، در این مورد گفت کاملا احتمال دارد که ظرفیت چین برای پرتاب ماهواره در دو سال آینده دو برابر شود.
کشورهای دیگر هم به پیشرفت در این زمینه میاندیشند. یک لشکر نیروی فضایی آمریکا که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ برپا شد، جویای ایجاد یک ناوگان ماهواره است که بتواند از ارتش آمریکا پشتیبانی کند. اتحادیه اروپا نیز قصد برپایی شبکهای را دارد که در مدارهای پایین نزدیک به زمین حرکت کند و بخشی از راهبرد این بلوک در زمینه ارتباطات ماهوارهای باشد. تایوان هم تلاشهایی در این زمینه کرده است. مقامهای دولتی این جزیره خودگردان میگویند اینگونه شبکههای ماهوارهای میتوانند در جنگ احتمالی چین علیه تایوان، به دفاع تایوان کمک کنند.
شرکت «اسپیسایکس» کوشیده است که استفاده از «استارلینک» در جنگها، به عملیات مستقیم نظامی (مثلا هدایت حملههای پهپادی) محدود شود. اما ارتش اوکراین همچنان استفادههای مهمی از این شبکه میکند و نهادهای غیرنظامی اوکراین نیز به آن متکیاند.
از دولتها که بگذریم، شرکتهای خصوصی، از جمله «آمازون» در آمریکا، «ریوادا اسپیس نتورکز» در آلمان و «وان وب» در لندن بریتانیا (که بخشی از آن متعلق به دولت این کشور است) نیز در این زمینه اقداماتی انجام دادهاند و جویای برپایی رقبایی هستند که بتوانند یکهتازی «استارلینک» را به چالش بکشند.