ناسا ساعاتی پیش تصویری چشمنواز از یک سحابی را به اشتراک گذاشته که توسط تلسکوپ فضایی شگفت انگیز هابل به ثبت رسیده است.
به گزارش سرویس اخبار نجوم و فضا سایت شات ایکس و به نقل از ایسنا سحابی شارپلس ۲-۱۰۶(Sharpless 2-106) که تصویر آن توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده است، نزدیک به ۲۰۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و عرض آن چندین سال نوری است.
این منطقه ستارهساز شبیه به یک فرشته برفی آسمانی است که در فضا اوج میگیرد و بخشهای دوقلوی آن که از گاز داغ تشکیل شده، «بالهایی» را ایجاد میکنند که از ستاره مرکزی در پس زمینه یک محیط سرد بیرون آمدهاند.
همچنین حلقهای از غبار که به عنوان یک کمربند عمل میکند، این سحابی را به شکل یک «ساعت شنی» در آورده است.
در مرکز این تصویر، دو بخش دوقطبی آبی روشن از گاز داغ و رگههای سرخ تیره، تابش نور آبی از این سحابی را احاطه کردهاند.
در وسط این بخشهای دوقلو که با گرد و غبار سرخ احاطه شدهاند، یک ستاره جوان به نام IRS-4 وجود دارد. نور ضعیفی که از این ستاره مرکزی ساطع میشود، ذرات ریز غبار را منعکس میکند.
در آخر نیز شاهد آن هستیم که گرد و غبار سرخ و ستارگان درخشان در پسزمینه تاریک فضا، این سحابی را احاطه کردهاند.
سحابی شارپلس ۲-۱۰۶ که با نام «فرشته برفی آسمانی» نیز شناخته میشود، یک سحابی تابشی و یک ناحیه ستارهزا در صورت فلکی ماکیان است.
ماکیان یا قو (Cygnus) یکی از صور فلکی نیمکره شمالی آسمان و شبیه به قویی است که در حال پرواز به سمت جنوب کهکشان راه شیری است. ماکیان یکی از قابل تشخیصترین صورتهای فلکی است و صورتواره صلیب شمالی در آن قرار دارد.
تخمین زده میشود سحابی شارپلس ۲-۱۰۶ حدود ۲۰۰۰ سال نوری در منطقهای منزوی از کهکشان راه شیری از زمین فاصله داشته باشد.
همانطور که اشاره شد، در مرکز این سحابی، ستارهای جوان و پرجرم قرار دارد که فوارههای گاز داغ را از قطبهای خود ساطع میکند و یک ساختار دوقطبی را تشکیل میدهد. غبار اطراف ستاره نیز توسط خودش یونیزه میشود.
وسعت این سحابی حدود ۲ سال نوری تخمین زده شده است.