فاطمه فخراییفرد در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: آنچه ما در شبهای پیاپی از ماه در آسمان میبینیم، از تاریکی مطلق آغاز میشود سپس به صورت هلالی باریک درمیآید و تا یک قرص کامل درخشان پیش میرود و در نهایت مسیر مشابهی را بازمیگردد تا در آسمان محو شود. چهارشنبه -بیستوچهارم اسفند- ماه در موقعیت صورت فلکی مارافسای وارد ربع آخر این دوره میشود، ساعت ۰۰:۴۵ طلوع میکند و حوالی ساعت ۱۱:۰۵ روز بعد غروب میکند.
وی افزود: در این زمان از فازهای ماهانه، تقریباً به طور نیمی از ماه، شبیه یک نیمدایره، روشن به نظر میرسد. لحظه دقیق قرار گرفتن ماه در ربع آخر زمانی است که طول دایرهالبروجی ماه از دید ناظر زمینی، دقیقاً ۹۰ درجه از طول دایرهالبروجی خورشید فاصله دارد. پس به طور کلی اگر به زمین، ماه و خورشید از بالا نگاه کنیم، میبینیم که رخ دادن گامهای مختلف ماه به نوعی از تغییر زاویه میان ماه، زمین و خورشید نتیجه میشود.
این کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان اضافه کرد: اگر زمین را رأس زاویه در نظر بگیریم، مشاهده میکنیم که به هنگام ماه نو زاویه میان ماه و خورشید صفر است، در یک چهارم نخست به ۹۰ درجه میرسد، هنگام ماه کامل ۱۸۰ درجه و در یک چهارم سوم ۲۷۰ درجه است.
اوج بارش شهابی گاما گونیا
وی ادامه داد: بارش شهابی گاما گونیا از ششم اسفندماه تا هشتم فروردینماه فعال است و حداکثر تعداد شهابها را حدود ۲۳ و ۲۴ اسفندماه میتوانید رصد کنید. از مختصات لارستان، کانون بارش در صورت فلکی گونیا چهارشنبه -بیستوچهارم اسفندماه- ساعت ۰۰:۴۹ در آسمان حضور دارد و حدود ساعت ۵:۳۸ به نقطه اوج خواهد رسید. انتظار میرود چهارشنبه همزمان با پیک بارش، حدود ۶ شهاب سنگ در ساعت (ZHR) قابل مشاهده باشد. با این حال، این نرخ ساعتی با فرض یک آسمان کاملاً تاریک محاسبه میشود که کانون بارش مستقیماً بالای سر قرار داشته باشد.
فخرایی فرد افزود: از منطقه لارستان ممکن است بتوانید حداکثر یک شهاب را در ساعات اوج مشاهده کنید. زیرا کانون بارش بالاتر از ۱۲ درجه از افق ظاهر نمیشود و البته در این شب ماه ۲۳ روزه، در صورت فلکی مارافسای، ۴۴ درصد درخشندگی خواهد داشت و نور آن تداخل قابلتوجهی در طول شب ایجاد میکند.