دانشمندان در حال کار روی درمانی تجربی برای جوانسازی هستند و آن را روی موشها آزمایش کردهاند. آنها میگویند در این آزمایش از نظر طول عمر یک نوع موش آزمایشگاهی رکورد زدهاند و توانستهاند او را با کمک پلاسمای خون موشهای جوان، بیش از حد معمول زنده نگه دارند.
بهگزارش گاردین، موشی بهنام «سیما» که نام خود را از یک واژه هندی بهمعنای «قیدوبند» گرفته است، توانسته با دریافت پلاسمای خون موشهای جوان رکوردشکنی کند. سیما در تاریخ 28 فوریه 2019 بهدنیا آمد و حالا 47 ماه است که به حیات خود ادامه میدهد. محققان میگویند این جانور در حال حاضر از مرز 45.5 ماه که مربوط به پیرترین موش آزمایشگاهی ماده نژاد Sprague-Dawley در تاریخ تحقیقات علمی بود، فراتر رفته است.
سیما همچنین حدود شش ماه بیشتر از پیرترین موش در همین تحقیق زنده مانده است. دادههای این مطالعه قرار است پس از مرگ این موش در یک مجله علمی منتشر شوند، اما دادههای اولیه نشان میدهد که هشت موش با دریافت دارونما بین 34 و 38 ماه زنده ماندند، در حالی که هشت موش گروه دوم با یک پلاسمای تصفیهشده موسوم به E5 بین 38 تا 47 ماه به حیات خود ادامه دادهاند. گروه دوم با این درمان قابلیتهای چنگزنی بهتری پیدا کردند.
هدف دانشمندان جوانسازی دوره مردم است
موشها بهطور متوسط بین دو تا سه سال زندگی میکنند. دکتر «هرولد کچر»، استاد سابق بیولوژی دانشگاه مریلند و محقق ارشد استارتاپ Yuvan Research در کالیفرنیا که این پژوهش را انجام داده است، میگوید: «هدف اصلی آزمایش ما نه افزایش طول عمر، بلکه افزایش دوره جوانی و جوانسازی دوباره مردم است.» او با اشاره به این که میخواهد انسانها سالهای طلایی بیشتری در عمر خود داشته باشند و مدت زمان کمتری را همراه با درد و رنج پشت سر بگذارنند، اضافه میکند: «اما اگر بتوانید این کار را بکنید، باعث افزایش طول عمر هم میشوید که اثر جانبی بدی نیست.»
اگرچه این مطالعه با این مقدار نمونه آزمایشی نمیتواند بهتنهایی تعیینکننده باشد، اما برخی از دانشمندان باور دارند که میتواند پتانسیلهای این شیوه درمان را بهنمایش بگذارد. کچر باور دارد که اگر این درمان در انسانها موفق ظاهر شود، میتوان از پلاسمای خون خوکها برای جوانسازی استفاده کرد. بااینحال، باید منتظر بمانیم تا ببینیم این مطالعه در نهایت چه نتیجهای در پی خواهد داشت.