بیش از یک قرن است که دانشمندان بهطور گسترده میدانند چرا این توهمات بهوجود میآیند، اما در تمام این مدت کارشناسان نتوانستهاند دراینباره به توافق برسند که آنها دقیقا چگونه مغز را فریب میدهند. دو توضیح ممکن وجود دارد. توضیح اول این است که توهم با فعالیت عصبی سطح پایین شروع میشود و به مواجههی گذشته با این نوع توهمات نیازی ندارد. توضیح دوم این است که توهم به عملکردهای رده بالاتر مغز نیاز دارد و آنچه را که مغز قبلا درمورد روشنایی و رنگ نور در طول زمان آموخته است، نشان میدهد.
در مطالعهای که بهتازگی در مجلهی Computational Biology منتشر شده است، پژوهشگران از مدل کامپیوتری جدیدی استفاده کردند تا این بحث را برای همیشه حل کنند.
مدل جدید پژوهشگران از کدهای کامپیوتری برای تقلید این موضوع استفاده میکند که چگونه شبکه سلولهای مغز یا نورونها که ابتدا دادهها را از چشم دریافت میکنند، قبل از ارسال دادهها به مناطق رده بالاتر مغز برای پردازش کامل، شروع به رمزگشایی از تصویر میکنند. مدل کامپیوتری تصویر را به چندین بخش تقسیم میکند، روشنایی هر بخش را اندازهگیری میکند و سپس ارزیابیهای خود را در گزارش واحدی با هم ترکیب میکند.
جولیون تروسیانکو، یکی از نویسندگان مطالعه از دانشگاه اکستر بریتانیا توضیح میدهد حُسن این مدل این است که به بخشهای انفرادی اجازه میدهد تا با همان سرعتی پردازش شوند که نورونهای انسانی میتوانند آنها را ارزیابی کنند، بنابراین، مدل با محدودیتهای بینایی ما تطابق دارد. مدل جدید سرعت شلیک شدن نورونها یا ارسال پیام به نورونها را درنظر میگیرد و تروسیانکو میگوید: «این جنبه از مدل جدید است و بهنظر نمیرسد قبلا کسی تاثیر این موضوع را بر پردازش بصری درنظر گرفته باشد.»