پژوهشی جدید روی خفاشها نشان میدهد آنها چگونه در تاریکی میتوانند مسیر بازگشت به لانه خود را پیدا کنند.
به گزارش سرویس اخبار علمی سایت شات ایکس و به نقل از فارس خفاشها مسیرهای طولانی را در شب و در تاریکی طی میکنند. برخی از آنها مسافتهایی در حدود 3 کیلومتر از لانه خود دورتر میشوند، اما اینکه چطور قادر به مسیریابی هستند موضوعی است که محققان برای فهمیدن آن تلاش میکنند.
محققان در تحقیقی جدید طی چندین شب 76 خفاش را در نزدیکی محل لانه خود زیر نظر گرفتند. آنها این خفاشها را تا شعاع سه کیلومتری از محدوده لانه منتقل کردند و مشاهده کردند که هر خفاش با یک سیستم ردیابی مشابه با GPS مسیر بازگشت خود را پیدا میکنند.
برخی از خفاشهای مورد بررسی نیز برای ارزیابی اینکه چگونه حسهای آنها مانند بینایی، بویایی و حس مغناطیسی و پژواک آنها بر توانایی آنها برای حرکت به محل زندگیشان تغییر میکند، زیر نظر قرار گرفتند.
در نتیجه این پژوهش، 95 درصد خفاشها در عرض چند دقیقه به محل اقامت خود بازگشتند. محققان میگویند خفاشها تمایل دارند که در نزدیکی محیطی با «آنتروپی پژواک» بالاتر پرواز کنند؛ یعنی مناطقی که اطلاعات صوتی غنیتری در آنجا وجود دارد.
این پستاندار پرنده میتواند از این اطلاعات صوتی برای تمایز بین ویژگیهای محیطی مانند درخت و رود استفاده کنند و بنابراین از آنها به عنوان نشانههای صوتی برای مسیریابی استفاده کنند.
به عبارت دیگر هر خفاش دارای یک «نقشه شناختی آکوستیک» از محدوده لانه خود است که به آنها اجازه میدهد در فواصل بزرگ فقط با استفاده از پژواکها، مکانیابی و حرکت کنند. بنابراین هر خفاش از صداها و پژواکهای موجود در مسیر خود یک نقشه میسازد و با آن حرکت میکند.
جزئیات این پژوهش جالب در مجله «ساینس» (Science) منتشر شده است.