دانشمندان درUC Davis Health با توسعه یک رابط مغز و رایانه (BCI) به موفقیتی بیسابقه دست یافتهاند؛ این سیستم توانسته سیگنالهای مغزی را با دقت ۹۷ درصد به گفتار تبدیل کند؛ دقتی که تاکنون در هیچ سیستم مشابهی مشاهده نشده است.
به گزارش سرویس اخبار علمی سایت شات ایکس و به نقل از کلیک جام جم این فناوری نوین بهویژه برای افراد مبتلا به ناتوانیهای جسمی طراحی شده است، بهویژه کسانی که به دلیل بیماریهایی نظیر اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS)، توانایی تکلم خود را از دست دادهاند.ALSکه به عنوان بیماری لوگریگ نیز شناخته میشود،عملکرد سلولهای عصبی را مختل کرده و به تدریج توانایی حرکت و حتی گفتار را از بیماران میگیرد.
دراین پژوهش، حسگرهایی در مغز مردی مبتلا به ALS کاشته شد. این حسگرها سیگنالهای مغزی او را هنگام تلاش برای صحبت، ثبت و به سیستم BCI ارسال میکردند. سیستم مذکور این سیگنالها را به متن تبدیل کرده و سپس آن را به صدای شبیه به صدای طبیعی او تبدیل میکرد.
این فناوری حتی توانست از صدای ضبطشده پیش از بروز بیماری استفاده کرده و صدای خروجی را شبیه به صدای واقعی بیمار سازد.دقت بالای این سیستم بهگونهای است که کاربران میتوانند به صورت تقریبا آنی با دیگران ارتباط برقرار کنند، بهطوریکه سیستم میتواند بهطور مداوم یاد بگیرد و دقت خود را بهبود بخشد.
این فناوری میتواند زندگی کسانی که به دلایل مختلف توانایی تکلم خود را از دست دادهاند، به طرز چشمگیری بهبود بخشد و ارتباط آنها را با دنیای اطرافشان بازسازی کند.این پیشرفت مهم نهتنها یک گام بزرگ در علم پزشکی است، بلکه امیدهای جدیدی برای میلیونها نفر از بیماران مبتلا به اختلالات گفتاری ایجاد کرده است. با ادامه توسعه و بهبود این فناوری، احتمالا شاهد تغییرات بیشتری در روشهای درمانی و توانبخشی برای افرادی که دچار مشکلات جدی در ارتباط کلامی هستند، خواهیم بود.