ماهوارههای استارلینک ایلان ماسک اختلالات بزرگی را برای ستارهشناسان در سراسر جهان ایجاد میکنند، به طوری که دانشمندان هلندی، بهویژه مؤسسه ستارهشناسی رادیویی هلند (ASTRON) گزارش دادند که شبکه رو به رشد ماهوارههای Starlink با امواج رادیویی مورد استفاده در تحقیقات فضایی حیاتی تداخل دارد.
این ماهوارهها که برای ارائه اینترنت پرسرعت در مناطق دورافتاده در سراسر جهان طراحی شدهاند، سیگنالهایی را مسدود میکنند که به اخترشناسان اجازه میدهد اجرام اعماق فضا، از جمله سیاهچالهها، سیارات فراخورشیدی و کهکشانها را در فاصله میلیونها سال نوری از ما رصد کنند.
به گزارش سرویس اخبار نجوم و فضا سایت شات ایکس و به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان به گفته پروفسور جسیکا دمپسی، مدیر مؤسسه ASTRON، تداخل ماهوارههای استارلینک نسل دوم (V ۲) بسیار قویتر از نسخههای قبلی است و وی خاطرنشان کرد که تشعشعات الکترومغناطیسی ساطع شده از این ماهوارهها تا ۳۲ برابر قویتر از آنچه در مدلهای قبلی شناسایی شده بود، جمع آوری دادههای مهم را برای دانشمندان دشوار میکند.
این ماهوارهها که در حال حاضر در ارتفاع حدود ۵۵۰ کیلومتری از سطح زمین در حال چرخش هستند، نویز قابل توجهی در طیف رادیویی ایجاد میکنند که مانع از دریافت سیگنالهای ضعیف از فضا توسط تلسکوپهای رادیویی میشود.
در حال حاضر بیش از ۶۴۰۰ ماهواره استارلینک در مدار هستند و انتظار میرود که این تعداد تا سال ۲۰۳۰ از ۱۰۰۰۰۰ عبور کند.
رابرت ماسی، معاون مدیر اجرایی انجمن سلطنتی نجوم در بریتانیا، بر لزوم رسیدگی به این موضوع تاکید کرد و از اسپیس ایکس خواست تا اقدامات فوری انجام دهد.
اخترشناسان پیشنهاد میکنند که گامهای ساده، مانند محافظت از باتریهای ماهواره یا بهبود طراحی برای کاهش انتشار تشعشعات، میتواند به طور قابل توجهی تداخل را کاهش دهد، بدون چنین اقداماتی، آنها هشدار میدهند که نجوم زمینی ممکن است با محدودیتهای شدیدی مواجه شود و مطالعه جهان را دشوارتر کند.
پروفسور دمپسی خاطرنشان کرد که این وضعیت در صورت حل نشدن، تهدیدی برای تحقیقات نجومی محسوب میشود. دانشمندان بر این باورند که اسپیس ایکس بهعنوان بزرگترین ارائهدهنده ماهواره، میتواند سابقهای برای عملیات فضایی مسئولانه ایجاد کند.
منبع: الیوم السابع