نظرسنجی «کوئرا» نشان میدهد فقط ۲۰ درصد برنامهنویسان ایرانی قصد مهاجرت ندارند. شرکتکنندگان در این نظرسنجی «کیفیت زندگی بالاتر»، «بهبود شرایط اقتصادی و مالی» و «آزادیهای اجتماعی» را مهمترین دلایل مهاجرت اعلام کردهاند.
به گزارش سرویس اخبار برنامه نویسی سایت شات ایکس و به نقل از دیجیاتو رویداد رونمایی «کوئرا» از نظرسنجی جامعه برنامهنویسان تا حد زیادی تحتالشعاع دادههای این نظرسنجی درمورد موج مهاجرت برنامهنویسان و نیروی کار قرار گرفت.
«دیجیکالا»، «یکتانت»، «دستیار»، «ویرگول» و «دیجیپی» حامی نظرسنجی کوئرا بودهاند و ۵ هزار و ۱۲۰ برنامهنویس در آن شرکت کردهاند. براساس نتایج نظرسنجی، میل به مهاجرت میان برنامهنویسان بسیار بالاست.
۴۰ درصد شرکتکنندگان اعلام کردهاند برای مهاجرت اقدام خواهند کرد. ۳۲ درصد گفتهاند در شرایط فعلی برنامهای برای مهاجرت ندارند اما شاید در آینده نظرشان عوض شود. جالب اینجاست که فقط ۲۰ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی کوئرا برنامهای برای مهاجرت نداشتند.
کوئرا درمورد دلایل مهاجرت برنامهنویسان نیز از آنها سوال کرده است. ۶۹ درصد «کیفیت زندگی بالاتر»، ۶۱ درصد «بهبود شرایط اقتصادی و مالی» و ۴۲ درصد «آزادیهای اجتماعی» را دلایل مهاجرت خود ذکر کردهاند. از سویی، فقط ۸ درصد گفتهاند بهدنبال کسب تجربه و بازگشت به ایران هستند.
برنامهنویسان ایرانی مؤثرترین مانع کارشان را «سرعت و کیفیت کم اینترنت» اعلام کردهاند. در وهله دوم نیز «فیلترینگ داخلی» و «تحریمهای بینالمللی» موانع مهم فرایندهای کاری آنهاست.
کوئرا در بخش دیگری از نظرسنجی خود از برنامهنویسان پرسیده است: «چند درصد از زمان روزانهتان صرف دورزدن تحریمها و فیلترینگ میشود؟» ۲۷ درصد پاسخدهندگان گفتهاند ۱۰ درصد زمان کاری روزانهشان را صرف دورزدن تحریمها و فیلترینگ میکنند. ۱۱.۵ درصد افراد نیز بیش از نیمی از زمان کاری روزانه خود را صرف این مسئله میکنند.
نسبت زنان برنامهنویس در ایران بیشتر از دنیاست
۸۳ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی کوئرا مرد و فقط ۱۶ درصد زن بودهاند. یک درصد نیز ترجیح دادهاند جنسیت خود را اعلام نکنند. باوجود نسبت پایین زنان، به نظر میآید اوضاع در دنیا از این هم بدتر است.
در نظرسنجی Stack Overflow که سال ۲۰۲۲ انجام شده است، ۹۲ درصد شرکتکنندگان مرد و ۵ درصد زن بودهاند.
یوتیوب محبوبترین منبع یادگیری برنامهنویسان ایرانی
۵۰ درصد برنامهنویسان ایرانی یوتیوب را منبع یادگیری خود معرفی کردهاند؛ بیشتر از هر منبع دیگری. بعد از یوتیوب نیز «دورههای آنلاین داخلی» و «دورههای آنلاین خارجی» بیشترین محبوبیت را میان آنها داشته است.
جالب اینجاست که فقط ۲۲ درصد شرکتکنندگان «دانشگاه یا مدرسه» را محل یادگیری برنامهنویسی معرفی کردهاند.
برنامهنویسان ایرانی چندان نگران تصاحب شغلشان توسط هوش مصنوعی نیستند
این نظرسنجی بخشی را به سؤالات مربوط به هوش مصنوعی اختصاص داده است. ۲۰ درصد شرکتکنندگان گفتهاند از هوش مصنوعی استفاده نمیکنند و ۸۰ درصد دیگر به این سؤال پاسخ مثبت دادهاند.
میان ابزارهای هوش مصنوعی نیز ChatGPT با محبوبیت ۹۳ درصدی با اختلاف در صدر ایستاده و بعدازآن Gemini با ۳۰ درصد و Copilot با ۲۱ درصد محبوبیت در ردههای بعدی قرار دارند.
بیشترین کاربرد هوش مصنوعی میان برنامهنویسان نوشتن کد (۶۰ درصد) است و در مقام دوم یادگیری (۵۸ درصد) و دیباگکردن (۵۳ درصد) محبوبترین کاربردهای هوش مصنوعی در برنامهنویسی دیده میشوند.
کوئرا از شرکتکنندگان درمورد نگرانی از تصاحب شغلشان توسط هوش مصنوعی نیز پرسیده است. ۵۴ درصد پاسخدهندگان نگران این مسئله نیستند، ۲۹ درصد تردید دارند و ۱۷ درصد نگراناند.
مدیرعامل کوئرا: فقط ۱۰ درصد داوطلبان کنکور رشته ریاضی را انتخاب میکنند
«محمدباقر تبریزی»، مدیرعامل «کوئرا»، یکی از سخنرانان بود که ورودی کم رشته ریاضی را یکی از دلایل وضعیت نامناسب بازار کار دانست و گفت: «در همه زمینهها نهفقط برنامهنویسی وضعیت نیروی کار خوب نیست. یکی از دلایل آن کاهش محبوبیت رشته ریاضی است. شرکتکنندگان کنکور ریاضی فقط ۱۰ درصد کل داوطلبان را تشکیل میدهند. به نظر میرسد وضعیت نیروی انسانی سختتر از این خواهد شد.»
«مسیح کوهنورد»، مدیر منابع انسانی دپارتمان تکنولوژی دیجیکالا، نیز در رویداد کوئرا گفت: «سال گذشته نرخ خروج کارکنان دیجیکالا ۲۰ درصد بود که ۳۷ درصد آنها بهدلیل مهاجرت از دیجیکالا خارج شدند.»
او اضافه کرد: «با ارزیابیها و برخی اقدامات نرخ خروج در سال جاری کاهش یافت. البته سهم خروج بهدلیل مهاجرت بیشتر شد. سال ۱۴۰۳، حدود ۴۶ درصد افراد بهدلیل مهاجرت از دیجیکالا خارج شدهاند.»
مدیرعامل دیجیکالا: مهاجرت را مثل مرگ پذیرفتهام
«مسعود طباطبایی»، مدیرعامل دیجیکالا، نیز در رویداد کوئرا گفت: «مهاجرت را مثل مرگ پذیرفتهام. زمانی که افراد در منابع انسانی به من میگویند بهدلیل مهاجرت از شرکت میروند، حرفی برای گفتن ندارم. فقط در حد توان خودمان در دیجیکالا تلاش میکنیم شرایط زندگی ده یازده هزار همکار دیجیکالا را بهبود بدهیم.»