وقتی در مورد استفاده از کامپیوتر در محیطهای تجاری بزرگ صحبت میشود، فاکتورهای زیادی برای تصمیمگیری وجود دارند.
به گزارش سرویس اخبار کامپیوتر سایت شات ایکس و به نقل از شهر سخت افزار با افزایش تمایل شرکتها به استفاده از راهکارهای مبتنی بر شبکه، استفاده از سیستمهای مناسب برای این کار رو به فزونی گذاشته تولید انواع و اقسام دستگاههای مرتبط با این بازار نیز موجب سردرگمی بسیاری از کاربران شده است.
به همین خاطر در این مطلب از شهر سختافزار به تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت و همچنین تفاوت مینی پی سی و تین کلاینت اشاره شده تا بتوانید با آگاهی بیشتری پلتفرم شرکت یا موسسه خود را ارتقا دهید.
مقدمه
در ابتدای مطلب تفاوت زیرو کلاینت با تین کلاینت باید گفت که شاید تا چند سال پیش، بخش اعظم بحثها در مورد تهیه کامپیوترهای کاربران در محیطهای مختلف، مربوط به قیمت و قدرت این دستگاهها میشد. اما پیشرفتهای جدید در طراحی سیستمهای کامپیوتری و راهکارهای مبتنی بر شبکه کارامد، مواردی مثل اندازهی فیزیکی، میزان مصرف برق، امنیت و فاکتورهای دیگری را نیز حائز اهمیت بیشتری کرده است. همین موضوع به مرور منجر به پیدایش تجهیزاتی مانند تین کلاینت ، زیرو کلاینت و مینی کلاینت شد.
اما در کنار دانستن فرق تین کلاینت و زیرو کلاینت
باید در نظر داشت که معماریهای جدید کلاینت/سروری مثل زیرساخت دسکتاپ مجازی یا (Virtual Desktop Infrastructure) VDI شکل گرفتهاند که اصطلاحات دیگری مثل دسکتاپ به عنوان یک سرویس (DaaS) و پروتکل پیسی از طریق آیپی (PCoIP) را نیز به وجود آوردهاند.
به عنوان اولین نکته در مقایسه زیرو کلاینت و تین کلاینت و همچنین دیگر اصطلاحات در این زمینه باید گفت که پیادهسازی سازوکارهایی مثل VDI به روشهای متفاوتی انجام میگیرد؛ اما به طور کلی در آنها، یک یا چند سرور بار پردازشی ساختار را به دوش میکشند و سیستمهای شخصیِ در اختیارِ کاربران، بیشتر به عنوان یک ترمینال جهت دریافت ورودی و نمایش خروجی به کاربر مورد استفاده قرار میگیرند.
همان طور که از عنوان مطلب فرق مینی پی سی با تین کلاینت مشخص است، در این مقاله در مورد سرویسدهندهها صحبتی نخواهیم داشت و تنها به بیان تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت در این محیط میپردازیم. در واقع صحبت در مورد سرویس دهنده ها خود نیاز به مقوله بسیار گسترده و فنی دارد که از حوصله این مطلب خارج است.
مینی پی سی چیست؟
در ادامه مبحث تفاوت زیرو کلاینت با تین کلاینت باید گفت که مینی پی سی
ها در واقع سیستمهایی مخصوص اکوسیستم VDI و سایر ساختارهای کلاینت/سروری نیستند. این دستگاهها، معمولاً به طور بالقوه، کامپیوترهای کامل و مستقلی هستند که در ساختار کلاینت/سروری مورد استفاده قرار گرفتهاند.
مینی پیسی در شبکههایی که از آن صحبت میکنیم، به عنوان تین کلاینت مورد استفاده قرار میگیرد و به جهت خصوصیاتی که در ادامه ذکر میکنیم، میتوان آنها را به عنوان نمونههای خوب از تین کلاینت ها معرفی کرد.
البته ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که بعضی از شرکتها، مینی پیسیها را نوعی از تین کلاینت ها میدانند، اما به نظر نگارنده، این تلقی، دستهبندی در این حوزه را مقداری دچار آشفتگی میکند.
همانطور که در مبحث فرق تین کلاینت و زیرو کلاینت گفته شد، مینی پیسیها از نظر عملیاتی و نرمافزاری، هیچ تفاوت ویژهای با سایر کامپیوترهای شخصی معمولی ندارند. از اجزای اصلی کامپیوتر مثل پردازنده، رم، هارد دیسک و ... بهره میبرند و میتوان سیستمهای عامل معمول ویندوز و لینوکس را روی آنها داشت.
البته همانطور که از اسم آنها پیداست، اندازهی این دستگاهها به مراتب کوچکتر از کیسهای معمول و حتی اکثر لپتاپهاست. معمولاً در این کامپیوترهای کوچک از پردازندههای سری لپتاپ که کممصرفتر و البته ضعیفتر هستند استفاده میشود.
در ادامه این بخش از مطلب مقایسه زیرو کلاینت و تین کلاینت ، در مجموع مینی پیسی را میتوان یک کیس تنها و بدون وسایل ورودی و خروجی دانست که از نظر مشخصات، نوع و فرمفاکتور قطعات استفاده شده، بیشتر به یک لپتاپ شباهت دارد.
با توجه به نوع پردازندههای استفاده شده و اینکه معمولاً چیپ گرافیکی مستقلی نیز برای مینی پیسیها در نظر گرفته نمیشود، مصرف انرژی در این دستگاهها بسیار کمتر از کیسهای کامپیوتر متوسط و بزرگ است. در ادامه به بررسی تفاوت مینی پی سی و تین کلاینت پرداخته شده است. در ادامه این مطلب به تفاوت کامپیوتر کوچک با تین کلاینت هم پرداختهایم.
تین کلاینت Thin Client چیست؟
در ادامه مبحث فرق مینی پی سی با تین کلاینت باید گفت که در راستای واگذاری بیشتر امور پردازشی به بخش سرویسدهندهها، کلاینتها میتوانند از مینی پیسیها نیز کوچکتر و محدودتر باشند. در تین کلاینت ها، با استفاده از پردازندههای ضعیفتر و بدون نیاز به خنککننده و عدم استفاده از هارددیسکها، قطعات مکانیکی و متحرک حذف شدهاند.
برای اینکه این کاهش سختافزار، آسیبی به نحوه عملکرد کلاینت نزند، از سیستمعاملهای سبک و ساده مثل Windows 10 IoT Enterprise و Windows Embedded Standard یا سیستمهای عامل اختصاصی شرکت تولیدکننده استفاده میشود.
در ادامه مطلب تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت باید به این نکته توجه داشت که در تین کلاینت ها، قرار نیست کاربر به طور عمده با نرمافزارهای موجود روی کلاینتِ خود کاری انجام دهد. در ساختارهایی مثل VDI، سیستمِ در اختیارِ کاربر تنها باید توانایی اتصال سرور از طریق شبکه و استفاده از آن به عنوان یک منبع سختافزاری را داشته باشد.
در واقع کاربر از سیستمِ خود تقریباً در حد یک مرورگر اینترنت استفاده میکند و سرور یک دسکتاپ با قدرت پردازشی بالا و فضای ذخیرهسازی وسیع را در اختیار کاربر قرار میدهد و سختافزارهای موجود روی تین کلاینت ، فقط باید بتوانند این اتصال و سرویس را برقرار و مدیریت کنند.
در انتهای این بخش از تفاوت زیرو کلاینت با تین کلاینت باید گفت در مجموع، تین کلاینت ها ابزارهایی محدودتر از تیک کلاینتها و مینی پیسیها هستند که مخصوص شبکههای کلاینت/سروری طراحی شدهاند.
اما این دستگاهها نسبت به زیرو کلاینت ها که در ادامه در موردشان بحث میکنیم، منعطفتر هستند؛ زیرا با برخورداری از سیستمعامل و بعضی برنامهها، قابلیت استفاده از پروتکلهای مختلف از راه دور مثل Microsoft RDP، Teradici PCoIP، Citrix HDX و VMware Blast Blast Extreme روی یک تین کلاینت وجود دارد.
مصرف پایینتر انرژی، امکان مدیریت امنیت بالاتر دادهها و اندازهی فیزیکی کوچکترِ تین کلاینت ها، مزایای این دستگاهها نسبت به مینی پیسیها هستند. همچنین در ادامه این مطلب به سراغ مقایسه زیرو کلاینت و تین کلاینت با کامپیوتر کوچک رفتهایم.
زیرو کلاینت Zero Client چیست؟
در ادامه مبحث فرق تین کلاینت و زیرو کلاینت باید گفت که زیرو کلاینت ها یا کلاینتهای بسیار باریک انواع دیگری از کلاینتها هستند که در ساختار دسکتاپ مجازی مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها مثل تین کلاینت ها به سادگی قابل نصب و راهاندازی هستند و مصرف انرژی بسیار کمی دارند.
همچنین در زیرو کلاینت ها هیچ سیستمعاملی وجود ندارد. در واقع در زیرو کلاینت Firmware مسئولیت ایجاد و نگهداری ارتباط با ماشین از راه دور را به عهده دارد. با توجه به همین مسئله، در زیرو کلاینت ها هیچ فضای ذخیرهسازی نیز وجود ندارد و تنها مقداری حافظهی رم به همراه حافظهی فقط خواندنیِ فلش برای بوت شدنِ سیستم در اختیار دستگاه قرار میگیرد.
در انتهای این بخش از مطلب فرق مینی پی سی با تین کلاینت باید گفت که عدم حضور سیستمعامل در زیرو کلاینت ، باعث کاهش قابل توجه انعطافپذیری و محدود شدن دستگاه به یک عملکرد خاص میشود.
در مقابل، با توجه به این محدودیت، پردازندههای استفاده شده در زیروکلاینتها، پردازندههایی خاص برای استفاده از یک پروتکل از راه دور خاص مثل PCoIP هستند که برای این منظور، به شدت بهینه شدهاند.
بنابراین شاید بتوان گفت بهترین تجربهی بهره بردن از حداکثر توانایی ارائهدهندهی سرویس دسکتاپ را در زیرو کلاینت ها خواهیم داشت. در ادامه به تفاوت زیرو کلاینت و تین کلاینت اشاره میکنیم.
تفاوت مینی پی سی و تین کلاینت چیست؟
تین کلاینت ها دارای عمر بالاتری نسبت به مینی کامپیوترها هستند چرا که فاقد هرگونه قطعه مکانیکی در داخل خود هستند. تین کلاینت ها از نظر مصرف انرژی کم مصرف تر از مینی کامپیوترها هستند.
تین کلاینت ها از نظر ابعاد بسیار کوچکتر از مینی کامپیوترها هستند. یکی از دغدغه های کاربران مینی کامپیوترها فضای مورد نیاز برای قرارگیری مینی کامپیوترشان است که با جایگزینی تین کلاینت علاوه بر مزایای فراوان دیگر این دغدغه نیز حل شده است.
به عنوان دیگر فرق مینی PC با تین کلاینت باید بگوییم که تین کلاینت ها از نظر سرعت بسیار بالاتر هستند. در کار با تین کلاینت و نرم افزارهای نصب شده بر روی آن متوجه این اختلاف سرعت محسوس خواهید شد.
برای خرید تینکلاینت نیازی به خرید مجزای قطعات ندارید اما برای مینیکامپیوتر برای تک تک قطعات باید هزینه جدا بپردازید. تین کلاینت ها اکثرا دارای پورت شبکه گیگ هستند و نیازی به خرید جداگانه کارت شبکه نیست.
از دیگر تفاوتهای زیرو کلاینت با تین کلاینت میتوان به این مورد اشاره کرد که تینکلاینت به دلیل فن لس بودن تولید صدای اضافی ندارد و پس از مدتی کار به سرویس و تمیزکردن نیازی نیست. مینی کامپیوتر ها حساس به ضربه نیستند اما مینی کامپیوترها به دلیل وجود قطعات مکانیکی در آنها به ضربه حساس هستند. اینها مهمترین موارد مربوط به تفاوت مینی کامپیوتر و تین کلاینت هستند.
تفاوت های Zero Client و Thin Client
پس از بررسی تفاوت تین کلاینت و مینی پی سی باید گفت که فرق تین کلاینت و زیرو کلاینت هم شامل نوع اتصال، پیکربندی و قابلیت کار است. در Thin Client با توجه به عدم وجود پردازشگر سخت افزاری مخصوص ارتباط همانند PCها برقرار میشود.
همچنین با مقایسه زیرو کلاینت و تین کلاینت میتوان گفت که Zero Client با توجه به وجود پردازشگر مخصوص برای پروتکل PCoIP و HDX و ICA دارای سرعت بالاتر، امنیت بیشتر و پهنای باند مصرفی کمتر است.
در این بخش از مطلب تفاوت مینی پی سی و تین کلاینت باید به مقایسه زیرو کلاینت و تین کلاینت از نظر پیکربندی اشاره کرد. در Thin Client برای پیکربندی از یک قالب مشخص استفاده می شود که این کار مدیریت دستگاه را راحتتر می کند . به روز رسانی نرم افزار نیز در این نوع کمتر از یک pc کار می برد.
تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت به موارد بیشتری مانند قابلیت کار هم مربوط میشود. در Thin Client مدیران IT به سادگی می توانند با کشیدن و رها کردن برنامه ها دسترسی به برنامههای کاربردی مانند برنامه مایکروسافت آفیس را مقدور سازند. اما در Zero Client کاربر تنها میتواند از برنامه های دسکتاپ مجازی استفاده کند.
در پایان مطلب تفاوت زیرو کلاینت با تین کلاینت میتوان گفت که Thin Client دارای پشتیبانی بهتر محیطی ، پشتیبانی بهتر بی سیم و در حالت ایده آل برای محیط های چند پروتکل مناسب است. اما Zero Client دارای عملکرد ویدیویی استثنایی و به روز رسانی کمتر بوده و در حالت ایده آل برای محیط های CAD هم مناسب است. موارد ذکر شده از مهمترین فرق زیرو کلاینت و تین کلاینت محسوب میشوند.
فرق زیرو کلاینت و مینی پی سی
پس از بررسی فرق تین کلاینت و زیرو کلاینت به سراغ عمده تفاوت زیرو کلاینت و مینی پی سی رفتهایم. این تفاوتها در قیمت، قطعات مکانیکی، میزان مصرف برق و سیستم عامل آنها است.
مینی پی سی داری هارد و فن بر روی CPU است و معمولا توان پردازنده آنها حداقل 24 وات است. اما زیروکلاینت دارای هارد و فن نیستند. مینی پی سی دستگاهی مستقل با ظرفیت هارد بالا است که مصرف خانگی هم میتواند داشته باشد. مینی پی سی به سیستم عامل ویندوز مجهز شده ولی زیرو کلاینت سیستم عامل ندارد.
در انتهای این بخش از تفاوت مینی پی سی و تین کلاینت باید گفت که زیروکلاینت ها دارای ظاهری کوچک و سبک بوده و قیمت بسیار نازل تری نسبت به مینی پی سی دارد. در نتیجه خرید زیرو کلاینت ارزش افزوده بسیاری برای یک سازمان دارد.
جمع بندی
در این مقاله ابتدا به سراغ معرفی تین کلاینت و زیرو کلاینت و مینی پی سی رفته و در ادامه هم به مقایسه تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت و فرق مینی پی سی با تین کلاینت پرداخته و در انتها هم فرق زیرو کلاینت و مینی پی سی را مورد بررسی قرار دادهایم. در ادامه هم به سوالات پرتکرار در این زمینه پاسخ دادهایم.
سوالات پر تکرار
چه کسانی باید تین کلاینت و مینی پی سی خریداری کنند؟
تین کلاینت ها از هیچ گونه قطعه مکانیکی مثل هارد دیسک و فن برخوردار نیستند. از این رو در مقایسه با کیس های قدیمی، حرارت بسیار کمتری تولید می کنند. این نوع کامپیوتر ها برای محیط های کاری و صنعتی گرم بسیار مناسب است.