NGAD، که به عنوان یک هواپیمای جنگی نسل ششم برای جایگزینی F-۲۲ رپتور شناخته میشود، با توجه به هزینههای پیشبینیشده و امکانپذیری ساخت آن، مشمول بررسیهای مجدد و دقیقی شده است.
این پروژه که در سپتامبر ۲۰۲۰ رونمایی شد، به عنوان یک پلتفرم پیشرفته که فناوریهای پنهانکاری و جنگی را ادغام میکند، توصیف شده است. با این حال، با برآورد هزینههایی که از F-۳۵ فراتر میرود، نگرانیها در مورد مقرونبهصرفه بودن آن تشدید شده است، بهویژه اینکه کشورهای رقیب مانند چین پیشرفتهای خود را در زمینه هوانوردی نظامی تسریع میکنند.
به گزارش سرویس اخبار فناوری نظامی سایت شات ایکس و به نقل از خبرآنلاین تصاویر اخیر از نمونههای اولیه هواپیماهای چینی، که گفته میشود به عنوان بخشی از تلاشهای پکن برای به دست آوردن برتری هوایی توسعه یافتهاند، به فوریت جدول زمانی NGAD نیروی هوایی ایالات متحده افزوده است.
با این وجود، سوالاتی در مورد اینکه آیا رویکرد پر هزینه و قابلیت بالای این برنامه با اهداف دفاعی دولت ترامپ مطابقت دارد یا خیر، باقی مانده است.
ایلان ماسک، مشاور رئیسجمهور منتخب دونالد ترامپ و منتقد صریح جنگندههای سرنشیندار سنتی، صراحتاً در مورد اهمیت چنین برنامههایی در عصر سیستمهای بدون سرنشین پیشرفته سؤال کرده است. ماسک در رسانه اجتماعی خود، ایکس، اظهار داشت: "جنگندههای سرنشیندار در عصر پهپادها منسوخ شدهاند. " این دیدگاه با درخواستهای فزایندهای در جامعه دفاعی برای حرکت به سمت سیستمهای رزمی بدون سرنشین یا ترکیبی که از هوش مصنوعی و خودکارسازی بهره میبرند، همسو است.
یکی از راهکارهای پیشنهادی شامل ادغام هواپیماهای رزمی مشارکتی (CCA)، یعنی سیستمهای خودمختاری که برای انجام عملکردهای خاص ماموریتی در کنار هواپیماهای سرنشیندار طراحی شدهاند، است. این CCA ها با قیمت ۲۵ میلیون دلاری برای هر واحد، میتوانند بار کلی NGAD را کاهش دهند در حالی که اثربخشی آن را حفظ کنند.
در حالی که دولت ترامپ هنوز موضع رسمی خود را اعلام نکرده است، تحلیلگران دفاعی پیشنهاد میکنند که آینده برنامه NGAD ممکن است به توانایی آن در ارائه قابلیتهای مقرون به صرفه بستگی داشته باشد. گمانهزنیهایی وجود دارد که دولت میتواند تمرکز خود را به سمت توسعه یک جنگنده نسل پنجم پلاس سبکتر و متنوعتر، به جای دنبال کردن مفهوم جاهطلبانه NGAD، تغییر دهد.