محققان سال هاست با استفاده از تنظیمات واقعیت مجازی فعالیت مغزی در موش های آزمایشگاهی را بررسی کنند. در گذشته این روش به وسیله قرار دادن موش ها در محیطی با نمایشگرهای مسطح انجام می شد.
این روش محدودیت های مشخصی برای شبیه سازی محیط های واقعی دارد. اکنون محققان دانشگاه نورث وسترن آمریکا در تلاشی برای ایجاد یک تجربه واقع گرایانه تر عینک های واقعیت مجازی کوچکی ابداع کرده اند که روی صورت موش و بخش زیادی از بدن وی قرار می گیرد. این امر به محققان کمک می کند برای نخستین بار تهدیدهای بالاسری حیوان را شبیه سازی و از سوی دیگر فعالیت مغزی موش را ردیابی کنند.
سیستم مذکور به اختصار iMRSIV نام گرفته و مانند هدست واقعیت مجازی انسان ها به سر موش بسته نمی شود. بلکه عینک در جلوی یک تردمیل قرار می گیرد و کل میدان دید حیوان را در بر می گیرد. جان ایسا یکی از مولفان پژوهش در این باره می گوید: ما یک نگهدارنده مخصوص برای عینک طراحی کردیم و ساختیم کل نمایشگر بصری یعنی نمایشگر و لنزها اطراف موش را در بر می گیرند.
محققان در آزمایش ها متوجه شدند موش ها در مقایسه با محیط های واقعیت مجازی پیشین در محیط ابداعی جدید سریع تر با شرایط خو می گیرند. آنها برای بازسازی تهدیدهایی بالاسری حیوانات مانند پرندگان گوشتخواری که به دنبال یک وعده غذایی هستند، لکه های تیره و گسترده را بالای نمایشگر ایجاد کردند. واکنش موش ها به این تهدید رفتاری نبود که از قبل آموخته باشند، بلکه در مغز آنها نقش بسته بود.
دام پینک یکی دیگر از مولفان پژوهش در این باره می گوید: داخل مغز موش بسیار عجیب است.
محققان با کمک این روش توانستند واکنش فیزیکی موش ها مانند شوکه شدن و ماندن در جای خود یا با سرعت حرکت کردن را در کنار فعالیت های عصبی آنها ثبت کنند.
ممکن است محققان در آینده سناریوهای تحقیقی جدیدی اجرا کنند و به موش ها اجازه دهند مانند یک مهاجم عمل کنند تا متوجه شوند هنگام شکار حشرات در مغز آنها چه اتفاقی می افتد. این تحقیق در ژورنال «نورون» چاپ شده است.