تحقیقات جدید نشان دادهاند که سطوح بالای کلسترول «خوب» در خون شما ممکن است با افزایش خطر بیماری چشمی که منجر به کوری میشود، مرتبط باشد.
تحقیقات جدید نشان داده است که سطوح بالای کلسترول خوب در خون ممکن است با افزایش خطر ابتلا به « گلوکوم » یک بیماری غیر قابل درمان که به ازدستدادن بینایی منجر میشود، مرتبط باشد. این یافتهها موجب بازنگری در فرضیهای شده است که معتقد است کلسترول خوب همیشه برای سلامت مفید است.
به گزارش سرویس اخبار پزشکی سایت شات ایکس و به نقل از نیو اطلس پیامهای بهداشتی که به مردم توصیه میکند مصرف کلسترول خوب را افزایش داده و از کلسترول بد اجتناب کنند، برای دههها در سراسر دنیا بهعنوان استراتژی پیشگیری از بیماریهای قلبی شناخته شدهاند. بااینحال، نتایج یک مطالعه جدید از دانشگاه «سان یاتسن» چین نشان میدهد که طبقهبندی کلسترول به خوب و بد ممکن است در مورد سلامت چشم، بهویژه خطر ابتلا به گلوکوم درست نباشد.
گلوکوم به مجموعهای از شرایط چشمی اطلاق میشود که در آن ازدستدادن بینایی به دلیل آسیب به عصب بینایی اتفاق میافتد و این بیماری عامل اصلی نابینایی غیرقابل برگشت در سراسر جهان است. افرادی که سابقه خانوادگی گلوکوم دارند، فشار چشم بالا، دیابت، نزدیکبینی یا دوربینی، اصالت آفریقایی یا آسیایی دارند، یا بالای ۵۰ سال هستند، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به این بیماری قرار دارند. هرچند گلوکوم درمان قطعی ندارد، بیشتر افراد میتوانند با استفاده از قطرههای چشمی، درمان لیزری، جراحی یا ترکیبی از این روشها وضعیت خود را مدیریت کنند.
محققان دادههای بیش از ۴۰۰ هزار شرکتکننده از پایگاهداده «بیو بانک» انگلیس را تجزیهوتحلیل کردند. در این مطالعه، هیچ یک از شرکتکنندگان قبل از شروع مطالعه گلوکوم نداشتند. نمونههای خون از هر شرکتکننده گرفته شد و سطوح کلسترول خوب و بد و کلسترول کل و تریگلیسرید اندازهگیری شد.
در متوسط زمان پیگیری ۱۴.۵ سال، ۶.۸۶۸ نفر ۱.۷۲ درصد به گلوکوم مبتلا شدند. تحلیلهای آماری نشان داد که هر افزایش متوسط در سطوح کلسترول خوب با افزایش ۵ درصدی خطر گلوکوم مرتبط بود. در مقابل، هر افزایش متوسط در سطوح کلسترول بد و کلسترول کل و تری گلیسیرید با کاهش خطر گلوکوم مرتبط بود.
محققان به این نتیجه رسیدند که افزایش سطوح کلسترول خوب در افراد ۵۵ سال و بالاتر به طور خاص با افزایش خطر گلوکوم در مردان مرتبط است. همچنین، افزایش سطوح کلسترول بد و کلسترول کل با کاهش خطر گلوکوم در زنان مرتبط بود. این تفاوتها ممکن است به دلیل تفاوتهای ژنتیکی در مردان و تغییرات هورمونی در زنان یائسه باشد.