بسیاری از ویروسها در دمای پایینتر و رطوبت کمتر مدت بیشتری عفونی باقی میمانند و سریعتر تکثیر میشوند.
به گزارش سرویس اخبار پزشکی سایت شات ایکس و به نقل از ایتنا متخصصان میگویند هرچند سرما باعث نمیشود شما سرما بخورید، اما هوای سرد سبب میشود راحتتر به ویروسهای تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا مبتلا شوید. تحقیقات همچنین از ارتباط میان دمای پایینتر و نرخ بالاتر ابتلا به کوویدــ۱۹ خبر میدهد.
کانورسیشن مینویسد که بسیاری از ویروسها از جمله راینو ویروس (مسبب بیشتر سرماخوردگیها)، ویروس آنفلوانزا و ویروس سارســکووــ۲ که عامل کوویدــ۱۹ است، در دماهای پایینتر و رطوبت کمتر مدت بیشتری عفونی باقی میمانند و سریعتر تکثیر میشوند. این موضوع، به همراه این واقعیت که مردم در هوای سرد بیشتر در فضای بسته و در تماس نزدیک با دیگران میمانند، از دلایل رایج شیوع بیشتر این بیماریها است.
احتمال ابتلا به آنفلوانزا و ویروس سنسیشیال تنفسی در فصلهای پاییز و زمستان بیشتر است. با این حال، به دلیل ظهور سویههای جدید و کاهش تدریجی مصونیت در برابر سویههای قبلی و واکسیناسیونها، کوویدــ۱۹ دیگر تنها مختص هوای سرد نیست. به عنوان نمونه از سال ۲۰۲۰، نرخ این بیماری هر تابستان افزایش مییابد.
انتقال ویروسها در هوای سرد راحتتر است
هوای سرد میتواند غشای خارجی ویروس آنفلوانزا را تغییر دهد و آن را محکمتر و لاستیکیتر کند. دانشمندان بر این باورند که این پوشش لاستیکمانند باعث میشود انتقال ویروس از فرد به فرد راحتتر صورت گیرد.
البته تنها سرما نیست که مشکلساز میشود. هوای خشک به همراه سرما نیز با شیوع آنفلوانزا مرتبط است. دلیلش این است که هوای خشک به ویروس آنفلوانزا کمک میکند مدت زمان بیشتری عفونی باقی بماند. هوای خشک که در زمستان رایج است، باعث میشود آب موجود در قطرات تنفسی ناشی از عطسه و سرفه، سریعتر تبخیر شود و این ذرات کوچکتر شوند. آنچه کمک میکند مدت بیشتری باقی بمانند و پس از سرفه یا عطسه، مسافت بیشتری را طی کنند.
چگونگی واکنش سیستم ایمنی بدن در هوای سرد نیز بسیار مهم است. استنشاق هوای سرد ممکن است پاسخ ایمنی در مجاری تنفسی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود ویروسها راحتتر به بدن نفوذ کنند. به همین دلیل، پوشاندن بینی و دهان با شال ممکن است به پیشگیری از سرماخوردگی کمک کند، زیرا هوایی را که استنشاق میکنید، گرم میکند.
نکته دیگر این است که بیشتر مردم در زمستان کمتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند که این هم مشکلساز است، زیرا خورشید منبع اصلی ویتامین دی است که برای سلامتی سیستم ایمنی ضروری است.
از طرفی، میزان فعالیتهای بدنی در زمستان کاهش مییابد و در روزهای برفی یا خیلی سرد، سه برابر بیشتر احتمال دارد که افراد ورزش کردن را به تعویق بیندازند.
همچنین در زمستان ، مردم بیشتر وقتشان را در فضای بسته میگذرانند. این معمولا به معنای تماس نزدیکتر با دیگران است که باعث سرایت بیشتر بیماریها میشود. ویروسهای تنفسی معمولا تا شعاع دو متری یک فرد آلوده پخش میشوند.
علاوه بر این، دماهای پایین و رطوبت کم باعث خشکی چشمها و غشای مخاطی بینی و گلو میشوند. از آنجا که ویروسهایی که باعث سرماخوردگی، آنفلوانزا و کووید میشوند، معمولا از طریق استنشاق وارد بدن میشوند، به این مجاری آسیبدیده و خشکشده راحتتر میچسبند.
برای جلوگیری از سرماخوردگی یا آنفلوانزا در فصلهای سرد میتوانید این نکات را رعایت کنید:
ــ دستهایتان را مرتب بشویید.
ــ به صورتتان دست نزنید؛ کاری که افراد بین ۹ تا ۲۳ دقیقه یک بار انجام میدهند.
ــ آب کافی بنوشید. نوشیدن هشت لیوان آب در روز هدف خوبی است، اما توجه داشته باشید که این مقدار بسته به سبک زندگی و اندازه بدن فرد میتواند بیشتر یا کمتر باشد.
ــ رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید. سبزیجات با برگ سبز و تیره، ویتامینهایی دارند که سیستم ایمنی را تقویت میکند. تخممرغ، شیر غنیشده، ماهی سالمون و ماهی تن هم سرشار از ویتامین دیاند.
ــ در فصل زمستان هم ورزش کردن را متوقف نکنید.
ــ خواب کافی داشته باشید.
ــ سطوح سخت و پرتماس خانه را مدام تمیز کنید.
ــ اگر در فصل زمستان بینی یا گلویتان خشک میشود، از دستگاههای مرطوبکننده هوا استفاده کنید.
ــ واکسن سالانه آنفلوانزا و کوویدــ۱۹ را تزریق کنید.