تحقیقات جدید دانشگاه پِن اِستیت (Penn State) نشان میدهد که حتی فعالیتهای ساده روزمره، نظیر پیادهروی یا انجام کارهای خانه، میتواند بهطور قابل توجهی سلامت مغز را بهبود بخشد و فرایند پیری آن را به تأخیر بیندازد.
این تحقیق که در مجله Annals of Behavioral Medicine منتشر شده است، بر روی ۲۰۴ فرد میانسال (۴۰ تا ۶۵ سال) طی نه روز انجام شد. یافتهها نشان میدهد که حتی حرکاتی همچون قدم زدن با حیوان خانگی یا انجام کارهای منزل، میتواند سرعت پردازش شناختی را افزایش دهد. به گفته محققان افزایش این سرعت معادل جوانتر شدن مغز به اندازه چهار سال است.
به گزارش سرویس اخبار پزشکی سایت شات ایکس و به نقل از ایمنا جاناتان حَکون استاد عصبشناسی، اظهار کرد: مغز انسان بهویژه با افزایش سن، از حرکات بدنی سود میبرد، حتی یک پیادهروی کوتاه میتواند بهطور موقت فرایند پیری شناختی را معکوس کند.
فعالیتهای جسمانی، حتی در سطوح پایین، میتوانند جریان خون را به بخشهای مختلف مغز افزایش دهند که در بهبود حافظه و تصمیمگیری مؤثر است. این حرکتها موجب تغذیه بهتر نورونها میشوند و از آزاد شدن مواد شیمیایی نظیر دوپامین و سروتونین، که به بهبود خلقوخو و کاهش استرس کمک میکنند، بهرهمند میشوند.
به گفته پژوهشگران، برخلاف تمرکز بیشتر تحقیقات گذشته بر اثرات بلندمدت ورزش، این مطالعه تأثیرات کوتاهمدت حرکات روزمره را بررسی کرده است. حتی فعالیتهای ساده همچون پیادهروی کوتاه قبل از انجام کارهای فکری میتواند سرعت پردازش شناختی را افزایش دهد.
این یافتهها میتواند برای مدیران و کارمندان پرمشغله نیز مفید باشد، کارشناسان توصیه میکنند که جلسات کاری را به صورت پیادهروی برگزار کنند یا تماسهای تلفنی را در حال حرکت انجام دهند، افزودن چند دقیقه فعالیت ساده به برنامه روزانه، میتواند به حفظ جوانی ذهن کمک کند.
این پژوهش نشان میدهد که برای حفظ سلامت شناختی نیازی به انجام ورزشهای سنگین نیست و حتی حرکات ساده و لذتبخش روزمره میتوانند به جوانسازی مغز و تقویت ذهن کمک کنند.