برخی افراد ممکن است رنگهای نامرئی را ببینند که دیگران توانایی دیدن آنها را ندارند.
یک بیماری به نام تتراکروماسی ممکن است به افرادی که حامل یک ژن خاص هستند، توانایی دیدن تا 10 برابر رنگ بیشتر از افراد عادی را بدهد.
به گزارش سرویس اخبار پزشکی سایت شات ایکس و به نقل از اینترستینگ انجینرینگ کوررنگی پدیده نسبتاً رایجی است که تقریباً یک نفر از هر 12 مرد و یک نفر از هر 200 زن در سراسر جهان را تحتتأثیر قرار میدهد. یک بیماری بسیار نادرتر تتراکروماسی است که افراد در آن کاملاً برعکس کوررنگی، ممکن است شاهد دنیایی از رنگ باشند که بیشتر ما نمیتوانیم آن را ببینیم.
بر اساس گزارش وبگاه Healthline، تصور میشود افرادی که تتراکروماسی دارند، پتانسیل دیدن 100 میلیون هاله رنگ را دارند، اگرچه تحقیقات در مورد این بیماری هنوز در مراحل اولیه خود است.
منبع این قدرت فوق العاده چیست؟
این اتفاق مانند کوررنگی ، نتیجه یک جهش ژنتیکی است. بیشتر افراد با سه سلول مخروطی در هر چشم متولد میشوند. کسانی که کوررنگ به دنیا میآیند دو تا دارند و کسانی که تتراکروماسی دارند چهار تا. هر یک از سه نوع سلول مخروطی موجود در شبکیه چشم شامل نوع متفاوتی از رنگدانه حساس به نور هستند که از پروتئینهای تراپوسته ای به نام اوپسین و مولکول حساس به نوری به نام رتینال تشکیل شده است. هر رنگدانه به طور خاص به دستهای از طول موجهای نور حساس است.
تصور میشود تا 12 درصد از افرادی که دارای کروموزوم XX هستند میتوانند تتراکرومات باشند. بااینحال، همه افرادی که این ویژگی ژنتیکی را دارند، نمیتوانند دنیایی را با رنگهای زنده تجربه کنند. این بستگی به این دارد که آیا مخروط اضافی تنظیم فرکانس متفاوتی با مخروطهای دیگر دارد یا خیر.
در سال 2010، مطالعهای که در مجله ویژن منتشر شد، تنها یکی از 24 شرکتکننده رفتار تتراکرومات را نشان داد و تفاوتهای همه سایههای آزمایش شده را شناسایی کرد.
درحالیکه کوررنگی به طور گسترده مطالعه شده است، اطلاعات نسبتاً کمی در مورد تتراکروماسی وجود دارد. ما اطلاعات بسیار کمی در مورد اینکه چقدر رایج است یا چگونگی تأثیر آن بر بینایی داریم. تصور میشود افرادی که تتراکروماسی ضعیفی دارند ممکن است کمی بهتر از افراد معمولی هالههای رنگ را تشخیص دهند و کسانی که تتراکروماسی قوی دارند ممکن است جهان را با رنگهایی ببینند که بقیه ما نمیتوانیم.