دانشمندان مدتهای زیادی است که میدانند تعداد زیادی از این ذرات پلاستیکی میکروسکوپی وجود دارد، اما تا زمانی که محققان دانشگاههای کلمبیا و راتگرز محاسباتشان را انجام ندادند، هرگز نمیدانستند تعدادشان چقدر است و نوعشان چیست.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، محققان با بررسی پنج نمونه از هر سه نشان تجاری رایج آب بطری دریافتند که میزان این ذرات بین ۱۱۰ هزار تا ۴۰۰ هزار قطعه در یک لیتر است.
اندازه این ذرات ریز کمتر از یک میکرون است. هر یک اینچ (۲.۵ سانتیمتر) معادل حدود ۲۵ هزار و ۴۰۰ میکرون یا میکرومتر است. برای مقایسه خوب است بدانیم که عرض یک تار موی انسان حدود ۸۳ میکرون است.
در پژوهشهای پیشین، میکروپلاستیکهای کمی بزرگتر که از ذرات قابلمشاهده پنج میلیمتری (کمتر از یکچهارم اینچ) تا یک میکرون متغیر بودند، بررسی شده بودند.
این پژوهش نشان داد که در آب بطری حدود ۱۰ تا ۱۰۰ برابر میکروپلاستیکها، نانوپلاستیک وجود دارد.
محققان بدون آنکه نام این سه نشان تجاری تولید آب بطری را فاش کنند، گفتند که بیشتر این نانوپلاستیکها از پلاستیک خود بطریاند. البته آنها تاکید کردند که هنوز باید در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام شود.
محققان هنوز نتوانستهاند به این سوال بزرگ که آیا این قطعات نانوپلاستیک برای سلامتی مضرند، پاسخ قطعی بدهند.
فیبی استپلتون، یکی از نویسندگان این پژوهش و سمشناس در راتگرز، میگوید: «این موضوع در حال حاضر در دست بررسی است. ما هنوز به میزان خطرناک بودن آنها پی نبردهایم اما میدانیم که به بافت بدن پستانداران و از جمله انسان وارد میشوند و تحقیقات فعلی در حال رصد این است که آنها در سلول چه میکنند.»
از طرف دیگر انجمن بینالمللی آب بطریشده در بیانیهای اعلام کرد: «در حال حاضر هم روشهای اندازهگیری استاندارد اندکی وجود دارد و هم در مورد آثار بالقوه نانوذرات و میکروپلاستیکها بر سلامتی هیچ اتفاق نظر علمی وجود ندارد. بنابراین گزارش رسانهها در مورد وجود این ذرات در آب آشامیدنی جز ترساندن بیمورد مصرفکنندگان حاصلی ندارد.»
طبق گزارش برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، جهان زیر سنگینی آلودگی ناشی از پلاستیک در حال غرق شدن است و سالانه بیش از ۴۳۰ میلیون تن پلاستیک تولید میشود.
نویسندگان این پژوهش پس از این تحقیقات، مصرف آب بطری را کاهش دادند. با این حال یکی از آنها که حالا بیشتر آب لولهکشی مصرف میکند، خاطرنشان کرد که خود فیلترها هم میتوانند با پلاستیکهایشان مشکلساز شوند.
زوئی دایانا، زیستشناس تکاملی دانشگاه تورنتو، گفت: «نگرانی اینجا است که این ذرات کوچک میتوانند در اندامهای مختلف ظاهر شوند و از غشایی که نباید از آن عبور کنند، بگذرند؛ مانند سد خونی مغزی.»
کارشناسان برای کم کردن میزان نگرانیها توصیه میکنند به جای مصرف آب بستهبندیشده در بطریهای پلاستیکی، سراغ آبهای موجود در بطریهای قابل استفاده مجدد بروید.