پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که تیرومیمتیکها ــ یا داروهای مشابه هورمون تیرویید طبیعی بدنــ راه احتمالی مقابله با چاقی ، که بیش از ۱۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به آن دچارند، و همچنین سایر عارضههای متابولیسمی مانند دیابت نوع ۲ است.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، به گفته محققان، از جمله پژوهشگران دانشگاه ماساچوست، هنگام استفاده از این گونه داروها، درمان هدفمند کلید موفقیت است.
به گفته آنها، اگر دارو بهصورت گزینشی به کبد رسانده نشود، میتواند «عوارض داشته باشد».
بنابراین، دانشمندان تلاش کردند بستر جدیدی برای انتقال مولکولهای کوچک و بزرگ ایجاد کنند تا دارو به محل درست در بدن برسد.
در تازهترین پژوهشی که اخیرا در نشریه پیانایاس نکسوس (PNAS Nexus) منتشر شده است، گروهی از موشها بهمدت ۱۰ هفته برنامه غذایی مملو از چربی، شکر و کلسترول داشتند تا وزنشان دو برابر شود، و همزمان به گروه کنترل موشها غذاهای سالم داده شد.
اس تای تایوماناوان، یکی از نویسندگان این مقاله پژوهشی، در بیانیهای گفت: «ما با استفاده از ابتکار منحصربهفردمانــ نانوژلهایی که میتوانیم بهصورت انتخابی به سمت هدفهای متفاوت هدایت کنیم و آن را ژل هوشمند نامیدهایمــ روش بسیار سادهای یافتهایم. آنها برای تحویل هپاتوسیت به کبد، بهصورت خاص طراحی شدند.»
پژوهشگران هر روز به موشهای چاق دارو دادندــ که داخل نانوژل بستهبندی شده بود و از طریق تزریق منتقل میشد.
دکتر تایوماناوان گفت: «موشهای تحت درمان وزن اضافهشان را کامل از دست دادند، و هیچگونه عوارض جانبی نامطلوبی مشاهده نکردیم.»
دانشمندان توضیح دادند وقتی حامل نانوژل به سلولهای کبد میرسد، آنزیم گلوتاتیون بدن پیوندهای ژل را میشکند و دارو را آزاد میکند.
سپس، دارو گیرنده بتای هورمون تیرویید سلولها را فعال میکند، که به کاهش سیستمی سطح مولکولهای چربی در بدن منجر میشود، و تولید اسید صفراوی و چربیسوزی را افزایش میدهد.
پژوهشگران دریافتند که پس از پنج هفته درمان، موشها به وزن طبیعی بازگشتندــ حتی با اینکه برنامه غذایی پرچرب ادامه داشت.
آنها همچنین مشاهده کردند که سطح کلسترول در موشها کاهش پیدا کرد و التهاب کبدشان رفع شد.
دکتر تایوماناوان گفت: «ما واقعا میخواستیم عواملی را که تحت تاثیر قرار میگیرند پیدا کنیم.»
او گفت: «ما دریافتیم که مسیر معکوس انتقال کلسترول را فعال میکنیم، که سطح کلسترول را پایین میآورد. به عقیده ما، فعالسازی اکسایش چربی و افزایش میزان سوختوساز باعث کاهش وزن میشود، اما برای اثبات این موضوع، تحقیق بیشتری لازم است.»
در حالی تولید و توسعه دارو نیازمند کار و تحقیق فراوان روی موش و انسان است، پژوهشگران امیدوارند این روش درمانی سرانجام به دارو تبدیل شود.