لپتاپهای گیمینگ در گذشته همیشه طراحی تکراری یا بیش از حد پرزرق و برق و متفاوتی داشتند. طراحی قرمز و مشکی و استفاده بیش از حد از RGB یا المانهای طراحی گیمری باعث شده بود تا نتوانید در هر فضا و هر جمعی از لپتاپ خودتان استفاده کنید. اما Cyborg 15 توانسته هم برای گیمرها با المانهای خاص خود جذابیت داشته و هم در موقع نیاز با طراحی مینیمال و جذاب خود برای استفاده در محیط کاری هم مناسب باشد.
سری سایبورگ MSI لپتاپهایی گیمینگ با طراحی جذاب، سختافزار قوی و قیمت مناسب هستند که برای طرفداران طراحی متفاوت گزینه جذابی محسوب میشوند. امروز قصد بررسی مدل MSI Cyborg 15 A12VE را داریم که با کارت گرافیک RTX 4050 و پردازنده Core i7-12650H ارتقای بزرگی نسبت به پردازندههای نسل ۱۱ و خصوصا کارت گرافیک RTX 3050 Ti محسوب میشود. اما آیا در بازار رقابتی امروز، سایبورگ ۱۵ شانس برای رقابت با سایرین دارد؟
مشخصات فنی MSI Cyborg 15 A12VE
|
ابعاد و وزن |
۳۵.۹ در ۲۵ در ۲.۲ سانتیمتر – ۱.۹۸ کیلوگرم |
صفحهنمایش |
۱۵.۶ اینچی IPS-level – وضوح ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل – نرخ نوسازی ۱۴۴ هرتز |
پردازنده |
اینتل Core i7-12650H |
کارت گرافیک |
انویدیا RTX 4050 با ۶ گیگابایت حافظه GDDR6 و توان حداکثر ۴۵ وات – فرکانس تا ۱۶۰۵ مگاهرتز |
حافظه رم |
۱۶ گیگابایت DDR5 با فرکانسی ۴۸۰۰ مگاهرتز |
حافظه ذخیرهسازی |
۵۱۲ گیگابایت SSD از نوع NVMe PCIe Gen 4 |
اتصالات بیسیم |
وای فای ۶ + بلوتوث ۵.۲ |
درگاهها |
یک درگاه USB-C از نوع USB 3.2 Gen1 / DP
دو درگاه USB-A از نوع USB 3.2 Gen 1
یک درگاه HDMI 2.1
یک درگاه اترنت (RJ45)
یک جک هدفون |
وبکم |
اچدی 720p@30fps |
باتری و شارژ |
۳ سلولی ۵۳.۵ وات ساعت |
سایر قابلیتها |
نور پسزمینه کیبورد، ۲ اسپیکر ۲ وات، |
قیمت حدودی |
۵۴ میلیون تومان تومان (نسخه 12650H/4050/512/16) |
گفتنی است نسخه RTX 4060 با یک ترابایت حافظه نیز با قیمت حدود ۶۳ میلیون تومان در بازار موجود است. علاوه بر آن نسخه جدید سایبورگ ۱۵ با پردازندههای نسل ۱۳ را نیز میتوانید با پرداخت هزینه بیشتر خریداری کنید. با اینحال نسخهای که در اختیار ما قرار گرفته بود نسخه با پردازنده Core i7 نسل دوازدهم و کارت گرافیک RTX 4050 بوده و بررسی ما نیز برمبنای همین مدل است.
بیشک برای رسیدن به یک قیمت نسبتاً اقتصادی، شرکت تولیدکننده بایستی اولویتهای خود را به دقت انتخاب کرده و در موارد دیگر در هزینه صرفهجویی کند. اما آیا MSI توانسته تعادل خوبی برقرار کند؟
طراحی و ساخت
بیشک یکی از نقاط قوت اصلی Cyborg 15 طراحی این لپتاپ است. اماسای از یک طراحی جذاب استفاده کرده که با المانهای نیمهشفاف ما را به یاد فیلمهای علمی تخیلی یا بازی محبوب سایبرپانک میاندازد. برخلاف بسیاری از لپتاپهای گیمینگ که از رنگ قرمز استفاده می کنند Cyborg ترکیبی از رنگ مشکی مات و پلاستیک نیمهشفاف است. وقتی هم که نور پسزمینه کیبورد را روشن کنید با یک رنگ آبی خوشایند مواجه خواهید شد.
طراحی MSI Cyborg 15
اکثر بخشهای بدنه سایبورگ به جز بخش بالایی کیبورد از جنس پلاستیک ساخته شده است. با اینحال خبری از حس ناخوشایند کیفیت پایین ساخت برخی لپتاپهای پلاستیکی نیست. سایبورگ بسیار مستحکم ساخته شده و با ضخامت حدود ۲.۲ سانتیمتر و وزن حدود ۲ کیلوگرم، به عنوان یک لپتاپ گیمینگ نسبتاً سبک و باریک هم هست.
برخی از بخشهای بدنه مثل کل بخش زیرین شامل لبهها چپ و راست و همچنین لولا از جنس پلاستیک نیمهشفاف هستند که جلوه خاصی را به لپتاپ بخشیده است. همچنین لوگوی اژدهاشکل MSI نیز آنقدر براق و واضح نیست که گیمر بودن خود را همهجا فریاد بزند.
لولای لپتاپ را میتوانید تنها با یک انگشت و تا ۱۸۰ درجه باز کنید که میتواند مزیت مهمی برای برخی از کاربران باشد.
درگاهها و اتصالات
یکی از جاهایی که برای کاهش قیمت MSI در آنها صرفهجویی کرده بیشک درگاههاست. Cyborg 15 تنها دو درگاه USB-A و یک درگاه USB-C دارد. با اینکه تک درگاه USB-C از خروجی DisplayPort پشتیبانی میکند، اما خبری از تاندربولت و یا شارژ Power Delivery نیست. با اینحال MSI ترجیح داده تا یک درگاه اترنت به لپتاپ اضافه کند تا گیمرهایی که به دنبال حداقل تأخیر هستند، بهصورت سیمی به اینترنت متصل شوند.
درگاه HDMI 2.1 فول سایز هم خیال شما را از بابت اتصال به مانیتور یا تلویزیون راحت میکند. با اینحال در این لپتاپ خبری از درگاه کارتخوان حافظه حتی از نوع microSD هم نیست.
در بخش اتصالات بیسیم اما کمبودی نخواهید یافت. بهلطف تراشه وایفای اینتل AX201 وایفای ۶ سرعت بسیار بالایی را به همراه دارد و بلوتوث ۵.۲ نیز برای اکثر کاربریها کاملاً کافیست.
یکی از مزیتهای لپتاپهای MSI کیفیت بالای کیبورد آنهاست. کیبورد سایبورگ 15 هم با اینکه سوییچ مکانیکی یا برندینگ عجیبوغریبی ندارد، از بهترین کیبوردهای لپتاپ محسوب میشود. مقاومت دکمهها و فشار مورد نیاز بسیار خوب است و پایداری آنها هم تقریباً بینقص. به اعتقاد ما میتوانید تنها پس از چند روز با این کیبورد با سرعت ایدهالی تایپ کنید؛ حتی اگر کاربر یک کیبورد مکانیکی هستید.
MSI همچنین برای کاهش هزینه و قیمت دستگاه، بهجای نورپردازی RGB از یک نور پسزمینه آبیرنگ (با سه سطح روشنایی) استفاده کرده است. ترکیب این نور با فونت خاص دکمهها و همچنین شفاف بودن کلیدهای WASD و پاور جلوه جذابی را به لپتاپ بخشیده است.
کیبورد MSI Cyborg 15
این کیبورد البته بینقص هم نیست. دکمه Fn برخلاف اکثر کیبوردها در سمت راست قرار گرفته است. همچنین جای قرارگیری دکمه Enter در سمت راست هم غیرعادی است. با اینحال در مجموع میتوان گفت اگر به دنبال نورپردازی RGB نیستید، با یکی از بهترین کیبوردها در این رده قیمتی مواجهیم.
ترکپد در یک لپتاپ گیمینگ اولویت نیست. همه گیمرها از یک ماوس خوب برای بازی استفاده میکنند اما ترکپد Cyborg 15 قابل قبول است. این ترکپد با اینکه سطح چندان وسیعی ندارد اما کیفیت دکمهها و ترکینگ خوبی را ارائه میکند.
صفحهنمایش Cyborg 15
انتخاب یک صفحهنمایش خوب برای یک لپتاپ گیمینگ اهمیت بالایی دارد. نوع پنل، وضوح، نسبت تصویر و خصوصاً نرخ نوسازی باید برای گیمرها مناسب باشد. MSI از یک پنل IPS-level با نسبت تصویر ۱۶:۹ و وضوح فول اچدی 1080p استفاده کرده است.
مزیت اصلی این پنل نرخ نوسازی ۱۴۴ هرتزی است که از همان ابتدای کار کردن با لپتاپ متوجه آن خواهید شد. نمایشگر ۱۴۴ هرتز خصوصاً در بازیهای سریع بسیار ضروری بوده و نرخ پاسخگویی مانیتور را نیز کاهش میدهد. به لطف پنل IPS، زوایای دید هم بسیار خوب هستند.
با اینحال این پنل طبق انتظار در این بازه قیمتی معایبی هم دارد. روشنایی حدود ۲۵۰ نیت باعث میشود تا در محیطهای بسیار روشن، استفاده از لپتاپ چندان خوشایند نباشد. همچنین پوشش رنگی حدود ۶۵ درصدی sRGB و ۴۲ درصدی DCI-P3 نیز برای طراحی و کارهای ویرایش دقیق تصویر ایدهآل نیست.با اینحال کنتراست ۱۰۰۰:۱ برای یک پنل IPS مناسب است.
واضح است که MSI تمرکز خود را روی ویژگیهای گیمینگ نمایشگر گذاشته و اگر در محیطهای داخلی و برای بازی از لپتاپ استفاده میکنید، با کمبودی مواجه نخواهید شد. همچنین پوشش مات نمایشگر نیز کمک میکند بازتاب نور به حداقل برسد.
اماسآی در این لپتاپ از یک حافظه SSD از نوع NVMe PCIe 4.0 x4 استفاده کرده است. به این ترتیب با اینکه خبری از اسلات دوم نیست، میتوانید حافظه فعلی را بدون دردسر با مدلی با سرعت یا ظرفیت بالاتر تعویض کنید.
در بخش رم هم شاهد دو اسلات DDR5 هستیم که به صورت dual-channel دو ماژول ۸ گیگابایتی ۴۸۰۰ مگاهرتزی را میزبانی میکند. با اینحال میتوانید در صورت نیاز ظرفیت رم را تا ۶۴ گیگابایت (دو ماژول ۳۲ گیگابایتی) نیز ارتقا دهید.
علاوه بر این امکان تعویض باتری بایوس، ماژول وایفای، فن، اسپیکرها و باتری نیز به آسانی وجود دارد.
بررسی عملکرد MSI Cyborg 15
سایبورگ ۱۵ در نسخهای که در اختیار ما قرار داده شده بود از تراشه نسل ۱۲ اینتل Core i7-12650H به همراه کارت گرافیک انویدیا RTX 4050، حافظه ۵۱۲ گیگابایتی SSD و ۱۶ گیگابایت رم استفاده میکند.
با نصب اپلیکیشن MSI Center میتوانید به چندین حالت مختلف عملکردی دسترسی داشته باشید. این حالتها شامل موارد زیر هستند:
- حالت Super Battery: محدود کردن توان به ۱۵ وات برای بهترین شارژدهی
- حالت Silent: محدود به ۲۰ وات برای عملکرد کمصدا
- حالت Balanced: تعادل مناسب بین عملکرد و شارژدهی با توان بین ۴۵ تا ۷۰ وات
- حالت Extreme Performance: بهترین عملکرد با توان بین ۵۵ تا ۷۵ وات و سرعت بالاتر فن. با قابلیت اورکلاک
- حالت Smart AI: استفاده از هوش مصنوعی برای انتخاب خودکار حالت و توان مصرفی
MSI Center
عملکرد پردازشی
پردازنده Core i7-12650H دارای ۷ هسته پرقدرت با فرکانس بین ۲.۳ تا ۴.۷ گیگاهرتز و ۴ هسته کممصرف ۱.۷ تا ۳.۵ گیگاهرتزی است. این تراشه توسط لیتوگرافی ۱۰ نانومتری اینتل ۷ ساخته شده و مصرف انرژی بین ۳۵ تا ۱۱۵ وات (در حالت توربو) دارد. برای تست توان پردازشی از بنچمارکهای Cinebench R23 و Geekbench 6 کمک گرفتیم.
با توجه به اینکه Cyborg 15 یک لپتاپ سبک و باریک گیمینگ محسوب میشود، نباید انتظار داشته باشید در استفادههای طولانی هم کل توان Core i7-12650H را حفظ کند. این لپتاپ در واقع نسبت به میانگین لپتاپهای با پردازنده مشابه در Cinebench ضعیفتر عمل میکند؛ اما این ضعف نباید تأثیر چندانی روی اجرای اکثر بازیها داشته باشد. علاوه بر این امتیاز گیکبنچ نسبت به میانگین این پردازنده حتی بالاتر هم بود.
در مجموع پردازنده Core i7-12650H پردازنده بسیار توانمندی است که جهش عملکردی خوبی نسبت به پردازندههای نسل ۱۱ داشته است. به این ترتیب اگر کاربری شما ویرایش ویدئو یا کارهای پردازشی سنگین هم هست، میتوانید روی سایبورگ ۱۵ حساب باز کنید.
عملکرد گرافیکی
MSI از نسل جدید کارتهای گرافیک انویدیا یعنی سری RTX 40 استفاده کرده است. مدل Cybord 15 A12VE از کارت گرافیک اقتصادی RTX 4050 استفاده میکند که به ۶ گیگابایت حافظه GDDR6 مجهز است. سازندگان میتوانند این کارت گرافیک را با توان ۳۵ تا ۱۱۵ واتی در لپتاپ خود استفاده کنند. روی کاغذ این مدل بسیار از RTX 3050 Ti نسل پیش سریعتر بوده و تنها کمی ضعیفتر از RTX 3060 ردهبندی میشود. در عوض فناوری DLSS 3 و قابلیت فریم جنریشن میتواند در بازیهایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند، نرخ فریم بالاتری را حتی از RTX 3060 به همراه داشته باشد.
در این لپتاپ ما شاهد استفاده از این گرافیک با حداکثر توان ۴۵ وات و فرکانس نهایی ۱۶۰۵ مگاهرتز هستیم. توانی که شاید چندان بالا نباشد اما با توجه به ماهیت سبک و باریک بودن لپتاپ و اینکه نسل جدید کارتهای انویدیا آنقدرها هم به توان بالا وابسته نیستند، قابل توجیه است. MSI در سایر محصولات خود با ضخامت بدنه بیشتر مثل سری کاتانا از توان گرافیکی بالاتری استفاده کرده است.
در هر صورت ما برای بررسی عملکرد گرافیکی از 3DMark کمک گرفتیم.
www.farnet.io
اما عملکرد واقعی این لپتاپ در بازیها چطور است؟ خوشبختانه به لطف بهبودهای انویدیا در گرافیکهای نسل جدید، حالا حتی یک لپتاپ گیمینگ اقتصادی هم عملکرد بسیار خوبی در بازیها خواهد داشت. ما سعی کردیم عملکرد Cyborg 15 را در تنظیمات گرافیکی و وضوح مختلف و بازیهای محبوب بررسی کنیم. همانطور که میبینید بازیهای سبک با نرخ فریم بسیار بالا اجرا شده و میتوانید از کل نرخ نوسازی ۱۴۴ هرتزی پنل استفاده کنید. بازیهای سنگینتر نیز مشکلی برای اجرای روان حتی با تنظیمات گرافیکی بالا ندارند.
گفتنی است اگر در بازیهایی که از DLSS 3 پشتیبانی میکنند این قابلیت را به همراه فریم جنریشن فعال کنید، میتوانید انتظار افزایش نرخ فریم از ۳۰ تا ۶۰ درصد را هم داشته باشید.
ویژگی رهگیری پرتو یا Ray Tracing اما خصوصاً در بازیهای سنگین، میتواند باعث افت شدید نرخ فریم شود. به این ترتیب تنها در بازیهای تکنفره و همزمان با DLSS استفاده از آن را توصیه میکنیم.
سرعت حافظه
با اینکه سایبورگ ۱۵ از یک حافظه NVMe PCIe نسل ۴ استفاده میکند اما سرعت این حافظه بیشتر به نسل ۳ نزدیک است. با اینحال سرعت خواندن و نوشتن به ترتیب ۳.۵ و ۲.۵ گیگابایت بر ثانیه کماکان عالیست و ارتقای چشمگیری نسبت به هارددیسک یا حافظههای SATA SSD محسوب میشود. علاوه بر این میتوانید هر زمان که خواستید یک حافظه نسل چهارم NVMe را با سرعتی حدود دوبرابر نیز خریداری و استفاده کنید.
به این ترتیب با اینکه MSI در این بخش صرفهجویی کرده، این اختلاف سرعت را در اکثر موارد خصوصاً در بازیها بههیچوجه احساس نخواهید کرد.
عملکرد گرمایی و نویز
شاید تصور کنید که یک لپتاپ گیمینگ نسبتاً باریک باید تحت فشار بسیار هم داغ شود. خوشبختانه سایبورگ ۱۵ عملکرد حرارتی بسیار خوبی دارد و تنها بخش بالایی کیبورد که دست شما با آن تماس ندارد گرم میشود. البته برای خنک نگهداشتن پردازنده و کارت گرافیک توانمند دستگاه، صدای فن گاهی بلند میشود. خصوصاً در حالت Extreme Performance بلندی صدای فن به حدود ۵۶ دسیبل هم میرسد و به همین خاطر گیمینگ را با یک هدست توصیه میکنیم.
یک نکته منفی دیگر اینکه حتی در هنگام انجام کارهای نسبتاً سبک نیز فنها برای خنک نگه داشتن پردازنده و بدنه به کار میافتند. در واقع MSI خنک نگه داشتن بدنه را به عملکرد بیصدا ترجیح داده است. خبر خوب اینکه اگر این رویکرد را نمیپسندید امکان تنظیم دستی منحنی فن البته در حالت Extreme Performance در نرمافزار MSI Center وجود دارد.
عملکرد کلی
در مجموع پردازنده Core i7 به همراه حافظه NVMe SSD و ۱۶ گیگابایت رم DDR5 یکی از سریعترین تجربههای ویندوزی را در اختیارتان میگذارد. به لطف نمایشگر ۱۴۴ هرتزی، همه چیز هم روانتر به نظر میرسد و در کاربری عمومی تفاوتی بین Cyborg 15 یا لپتاپهای پرچمدار با چند برابر قیمت وجود ندارد.
کارهایی مثل نرمافزارهای آفیس، ویرایش تصاویر، وبگردی و حتی ویرایش ویدئوها با سرعت بسیار خوبی انجام میشود. این لپتاپ توانست در آزمون PCMark 10 امتیاز بسیار خوب ۵۷۸۷ را کسب کند. در طول این آزمون همانطور که میبینید دمای پردازنده به مدت کوتاهی به ۹۳ درجه هم میرسد که با توجه به قدرت و ضخامت دستگاه طبیعی است.
باتری و شارژدهی
معمولاً نباید از یک لپتاپ گیمینگ انتظار شارژدهی طولانی را داشته باشید. قطعات پرمصرف با توان بالا شامل پردازنده و کارت گرافیک باعث میشود حتی باتریهای با ظرفیت بالا نیز نتوانند برای مدتی طولانی لپتاپهای گیمینگ را روشن نگه دارند. با اینحال سایبورگ ۱۵ به لطف قطعات نهچندان پرمصرف عملکرد قابل قبولی در این زمینه دارد؛ حتی با وجود اینکه ظرفیت باتری تنها ۵۳.۵ وات ساعت است.
ما برای آزمون باتری روشنایی نمایشگر را روی ۱۵۰ نیت تنظیم کردیم. این لپتاپ توانست برای تماشای ویدئو حدود ۸ ساعت و برای وبگردی حدود ۷ ساعت دوام بیاورد. با اینحال اگر چندین اپلیکیشن را باز کنید و فشار بیشتری به پردازنده بیاورید، شارژدهی میتواند به ۳ تا ۴ ساعت هم کاهش بیابد. به این ترتیب در یک استفاده ترکیبی سبک نیازی نیست شارژر دستگاه را برای یک روز کاری همراهتان داشته باشید. در نهایت تحت فشار پردازشی کامل مثل بازی، لپتاپ تنها میتواند حدود ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه دوام بیاورد.
اسپیکرهای Cyborg 15
متأسفانه اکثر لپتاپهای گیمینگ اسپیکرهای چندان خوبی ندارند. اسپیکرهای سایبورگ ۱۵ در پایین بدنه قرار دارند و صدای آنها پس از انعکاس از روی میز به گوش شما خواهد رسید. باید بگوییم از نظر بلندی و کیفیت، این لپتاپ عملکرد بهتری از اکثر لپتاپهای گیمینگ همرده دارد. بازه فرکانسی میدرنج و تربل به خوبی بازپخش میشود اما در عوض تقریباً خبری از بیس و ساببیس نیست. به این ترتیب مانند همه لپتاپهای گیمینگ توصیه میکنیم هنگام بازی یا تماشای فیلم، از هدفون استفاده کنید.
جمعبندی: آیا MSI Cyborg 15 را بخریم؟
پاسخ این پرسش به توقعات و کاربری شما از لپتاپ بستگی دارد. اگر به دنبال یک لپتاپ گیمینگ اما نسبتاً سبک و باریک هستید که شارژدهی قابل قبولی هم داشته باشد، Cyborg 15 را حتماً در نظر داشته باشید. این لپتاپ شاید بالاترین توان را در بین مدلهای RTX 4050 نداشته باشد و سریعترین هم نباشد، اما در عوض میتوان آن را یک لپتاپ همهکاره دانست؛ لپتاپی که میتوانید آن را با خودتان همهجا حمل کنید بدون آنکه پس از مدتی کمردرد بگیرید!
طراحی خاص Cyborg 15 ممکن است برای شما بسیار جذاب و یا عجیبوغریب باشد. وزن نسبتاً پایین، کیبورد عالی و کارت گرافیک نسل جدید RTX 4050 از جمله مزایای اصلی این مدل هستند. با اینحال اگر به دنبال سریعترین لپتاپ گیمینگ هستید و وزن و ضخامت آن هم برایتان اهمیت ندارد، یا اینکه بازی اولویت شما نیست و بهترین نمایشگر را میخواهید، شاید بهتر باشد به دنبال گزینههای دیگر باشید.
اماسآی سایبورگ ۱۵ | MSI Cyborg 15 A12VE
اگر یک گیمر بازیهای E-Sports و به دنبال یک لپتاپ نهچندان گران اما با ویژگیهای مناسب برای خودتان هستید سایبورگ ۱۵ ایدهآل است. نمایشگر سریع، کیبورد خوب، عملکرد سریع و وزن و ضخامت مناسب در کنار طراحی جذاب و متفاوت Cyborg 15 را به گزینهای جذاب تبدیل کرده است.
این لپتاپ همچنین بهلطف کارت گرافیک نسل جدید انویدیا و پردازنده مناسب مشکلی در اجرای بازیهای سنگین هم با نرخ فریم مناسب ندارد.
با اینحال اگر به دنبال سریعترین لپتاپ گیمینگ ممکن هستید و وزن و ضخامت و شارژدهی هم برایتان اهمیت ندارد، شاید بهتر باشد به سراغ گزینههای دیگر مثل سری MSI Katana بروید.