چین در تاریخ 26 دسامبر 2024 با پروازهای آزمایشی دو جنگنده نسل ششم بالدلتای خود، قدرت نظامی و فناوری پیشرفته خود را نشان داد.
به گزارش سرویس اخبار فناوری نظامی سایت شات ایکس و به نقل از تکناک این پروازها در روز روشن و در نزدیکی چنگدو، استان سیچوان و تحت نظارت شهروندان محلی انجام شد.
یکی از این جنگندهها، که به طور موقت با نام J-36 شناخته میشود، طراحی و ویژگیهای خاصی دارد که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
جنگنده J-36 که به نظر میرسد توسط شرکت چنگدو طراحی شده، دارای بدنه دلتا بدون دم است. این ویژگی به آن کمک میکند تا سطح مقطع راداری خود را به میزان چشمگیری کاهش دهد، که به نوبه خود قابلیت استتار و عملیات در برابر رادارها را بهبود میبخشد.
همچنین طراحی بدون دم این هواپیما نیاز به تثبیتکنندههای عمودی را از بین برده و به سیستمهای پیشرفته کنترل پرواز با سیم متکی است. این نوع طراحی علاوه بر افزایش قابلیت استتار، میتواند کشش هواپیما را کاهش دهد و به احتمال زیاد توانایی انجام مأموریتهایی با برد طولانیتر را به آن میدهد.
در کنار J-36، یک جنگنده دو نفره J-20S نیز در پرواز حضور داشت، که جفتی نادر را تشکیل میدادند و مقایسه بصری جالبی از ابعاد دو جنگنده بالدلتا ی چین ارائه میکردند. بر اساس تصاویر منتشر شده، طول J-36 معادل J-20S است، که حدود 70 فوت طول دارد.
برخی کارشناسان بر این باور هستند که طراحی ورودی هوای جنگنده J-36، که در بالای بدنه و در طرفین آن قرار دارد، به احتمال زیاد به یک پیکربندی سهموتوره اشاره دارد، که میتواند قدرت مانور و نیروی رانش بیشتری را به هواپیما ببخشد.
زمانبندی پرواز این دو جنگنده بالدلتا ی چین نیز جالب توجه است. بسیاری از تحلیلگران بر این باور هستند که این نمایش قدرت نظامی، ادای احترام به بنیانگذار حزب کمونیست چین، مائو زدونگ، به مناسبت سالروز تولد او است.
علاوه بر این، تنها یک ماه قبل از این پروازها، چین جنگنده نسل پنجم J-35 ساخت شرکت شنیانگ را رونمایی کرده بود، که شباهتهای زیادی با جنگنده اف-35 ایالات متحده دارد.
چین سابقهای طولانی در استفاده از تکنولوژیهای جاسوسی برای پیشبرد برنامههای نظامی خود دارد. در سال 2013، ادوارد اسنودن فاش کرد که هکرهای چینی دادههایی از برنامه F-35، از جمله طرحهای فنی و طراحی رادارها را سرقت کردهاند.
همچنین در سال 2016، سو بین، یک شهروند چینی، به سرقت دادههای نظامی ایالات متحده از طریق یک کامپیوتر بوئینگ اعتراف کرد. این اقدامها به گمانهزنیها درباره تأثیرگذاری این اطلاعات بر طراحی جنگندههای چینی، از جمله J-35، دامن زده است.
در همان روزی که پرواز J-36 انجام شد، یک جنگنده آزمایشی دیگر با طراحی بالدلتا و بدون دم از سوی شرکت شنیانگ نیز به پرواز درآمد. این هواپیما که در ظاهر برای بهبود پنهانکاری راداری طراحی شده بود، در کنار یک نسخه کپیشده از جنگنده سوخو Su-27 پرواز میکرد.
نمایش ناگهانی این دو جنگنده نسل ششم ی بالدلتای چین، علاوه بر دستاوردهای پیشرفته فناوری، به احتمال زیاد یک پیام جسورانه از طرف ارتش آزادیبخش خلق چین به جهانیان است.