این مطالعه به رهبری دکتر سلین بوش، محقق مرکز پزشکی دانشگاه آمستردام، در کنگره هفته گوارش اروپا در وین، اتریش ارائه شد.
این مطالعه با گروه کوچکی از ۱۴ شرکتکننده بین ۲۸ تا ۷۵ سال انجام شد که به مدت ۲۴ ماه تحت نظارت بودند. این روش میتواند تغییر بزرگی برای نزدیک به نیم میلیارد نفر که در حال حاضر با این بیماری در سراسر جهان زندگی میکنند، ایجاد نماید.
به گزارش سرویس اخبار پزشکی سایت شات ایکس و به نقل از تکناک دیابت نوع ۲ بیماری است که بر شیوه پردازش قند خون یا همان گلوکز، توسط بدن تأثیر میگذارد. بدن یا به انسولین مقاومت نشان میدهد یا به اندازه کافی آن را تولید نمیکند. این موضوع باعث گردش بیش از حد گلوکز در جریان خون میشود.
سطوح بالای قند خون میتواند باعث مجموعهای از اختلالات، مانند: بیماریهای قلبی، نارسایی کلیه، مشکلات بینایی، آسیب عصبی و حتی بروز مشکل در پاها شود، که در نهایت ممکن است به قطع عضو بینجامد.
بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ ممکن است بتوانند این بیماری را از طریق رژیم غذایی و ورزش مدیریت کنند، اما اگر این اقدامات کافی نباشد، امکان دارد نیاز به داروها یا درمان با انسولین برای تنظیم قند خون و جلوگیری از عوارض داشته باشند.
در حالی که انسولین برای مدیریت دیابت نوع ۲ جواب میدهد، میتواند باعث عوارض جانبی مانند افزایش وزن شود. علاوه بر این، انسولین میتواند بسته به محل زندگی شما هزینه زیادی داشته باشد.
در این مطالعه جدید، دکتر بوش از یک روش به نام درمان الکتروپوراسیون بازسازی سلولی (ReCET) استفاده کرد.
الکتروپوراسیون یک عمل آندوسکوپی است که پالسهای الکتریکی کنترلشدهای را اعمال میکند تا سوراخهای کوچک و غیرقابل برگشتی در غشاهای سلولی ایجاد نماید و اغلب برای تسهیل انتقال DNA به سلولها استفاده میشود. در تحقیق حاضر، از این روش برای بهبود حساسیت بدن به انسولین خود استفاده شد.
جالب است در حالی که این درمان ثابت کرده که حساسیت بدن به انسولین تولید شده داخلی را افزایش میدهد، مکانیسم دقیق آن هنوز به طور کامل درک نشده است.
پس از عمل آندوسکوپی، شرکتکنندگان به مدت دو هفته یک رژیم غذایی مایع ایزوکالریک سخت را دنبال کردند. سپس آنها یک دوره داروی هفتگی سماگلوتاید را شروع کردند که این دارو برای درمان دیابت نوع ۲ با کنترل قند خون تجویز میشود.
در پیگیریهای ۶ و ۱۲ ماهه، ۱۲ نفر از ۱۴ شرکتکننده دیگر نیازی به درمان با انسولین نداشتند. آنها در پایان ۲۴ ماه نیز به انسولین نیاز نداشتند. بر اساس خبر منتشرشده، هیچ عارضه جانبی جدی گزارش نشد. تنها یک بیمار به دلیل حالت تهوع نتوانست حداکثر دوز سماگلوتاید را تحمل کند.
دکتر بوش اشاره کرد که این نتایج نشان میدهد ReCET یک روش ایمن و قابل اجرا است، که وقتی با سماگلوتاید ترکیب شود، میتواند به طور مؤثری نیاز به درمان با انسولین را از بین ببرد.
او توضیح داد: «برخلاف درمان دارویی که نیاز به پایبندی روزانه به دارو دارد، ReCET بدون نیاز به پایبندی است و به موضوع حیاتی پایبندی مداوم بیماران در مدیریت دیابت نوع ۲ میپردازد. همچنین این درمان قادر است دیابت نوع ۲ را تغییر دهد و حساسیت بیمار به انسولین خود (آندوژن) را بهبود میبخشد و برخلاف درمانهای دارویی موجود که در بهترین حالت کنترلکننده این بیماری هستند، به ریشه بیماری میپردازد.»
دکتر بوش گفت که تیم تحقیقاتی او آزمایشهای بزرگتری را برای تأیید یافتههای این مطالعه انجام خواهند داد. با توجه به اینکه دو سال طول کشید تا نتایج آزمایش اولیه منتشر شود، ممکن است مدتی طول بکشد تا ReCET بتواند به طور گستردهتری به درمان دیابت کمک کند.
این روش پس از چندین پیشرفت امیدوارکننده برای درمان دیابت ارائه شده است. ماه گذشته، اخباری درباره موفقیت آزمایشهای تزریق انسولین «یک بار در هفته» برای بیماران دیابت نوع ۱ و ۲ به گوش رسید. همچنین در ماه آگوست، فناوری جدیدی که دیابت را از طریق صدای شما و ظاهر زبان تشخیص میدهد، معرفی شد.