با رونمایی غافلگیرکننده دیپ سیک ، هوش مصنوعی ساخته شده در شرکتی چینی، شرکتهای بزرگ هوش مصنوعی در جهان به چالش کشیده شدند و این سوال شکل گرفت که آیا ارائه رایگان مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی ممکن است؟ سوالی که حالا آثار و نتایج طرح آن در حال بروز و ظهور است.
به گزارش سرویس اخبار هوش مصنوعی سایت شات ایکس و به نقل از نبض فناوری این شرکت چینی با ادعای توسعه یک مدل پیشرفته با هزینهای بهمراتب کمتر از رقبا، جریان جدیدی در بازار هوش مصنوعی ایجاد کرده است.
اگرچه بسیاری از کارشناسان معتقدند که قیمت اعلامی DeepSeek برای طراحی و توسعه مدلش بهشدت اغراقآمیز و احتمالا غیرواقعی است، اما این اقدام، یک تاثیر انکارناپذیر داشته است: وادار کردن رقبای قدرتمند به بازنگری در قیمتگذاری خود!
«بایدو» و «اوپن ایآی» تسلیم فشار بازار شدند
دیپ سیک با این اقدام نهتنها توجه کاربران را به خود جلب کرده، بلکه رقبای بزرگی مثل بایدو (Baidu) و اوپنایآی ( OpenAI ) را مجبور به تغییر استراتژیهای خود کرده است. بایدو اعلام کرده که از اول آوریل، امکانات پولی چتبات خود را رایگان خواهد کرد و مدل پیشرفته Ernie را تا ۳۰ ژوئن بهصورت متنباز (Open Source) منتشر میکند.
از سوی دیگر، OpenAI هم مجبور شد واکنش نشان دهد. این شرکت اعلام کرده که مدل جدیدش یعنی جیپیتی فایو (GPT-۵) برای تمام کاربران رایگان خواهد بود؛ اقدامی که تا چند ماه پیش غیرقابلتصور به نظر میرسید، به ویژه اگر بدانیم که در حال حاضر استفاده از نسخه حرفهای (Pro) ۲۰۰ دلار در ماه هزینه دارد، اما با ورود GPT-۵، کاربران اشتراک حرفهای به مدلی قویتر و هوشمندتر دسترسی خواهند داشت.
دیپسیک؛ چالش یا فرصت برای صنعت هوش مصنوعی؟
دیپ سیک با عرضه مدل DeepSeek R۱، نشان داد که هوش مصنوعی پیشرفته میتواند با هزینهای کمتر از حد تصور توسعه یابد. اما این ادعا همچنان با شک و تردیدهای فراوانی همراه است. بسیاری از تحلیلگران اعتقاد دارند که رقم اعلامی توسعه این مدل بهشدت دستکاری شده و واقعی نیست، اما همین ادعای بحثبرانگیز باعث شد که شرکتهای بزرگ دیگر، مدلهای جدید خود را رایگان یا ارزانتر کنند.
اگر دیپ سیک بتواند اشتراکهای خود را رایگان کرده یا حتی هزینه آن را کاهش دهد، بهطور قطع تأثیری ماندگار در دنیای هوش مصنوعی خواهد گذاشت. در چنین سناریویی، این شرکت نهتنها یک بازیگر مهم، بلکه تحولی اساسی در نحوه دسترسی به هوش مصنوعی ایجاد خواهد کرد و کاربران این فناوری در سراسر جهان را مدیون خود خواهد ساخت.