از جمله شعارهای مسعود پزشکیان در ایام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری که توجه بسیاری را به خود جلب کرد و در زمره معدود وعدههای وی قرار گرفت، رفع فیلترینگ بود. وعدهای که به فاصله چندماه از حضور وی در راس دولت، تازه در روزهای اخیر گامهایی در راستای تحقق آن برداشته شد.
به گزارش سرویس اخبار نرم افزار سایت شات ایکس و به نقل از نبض فناوری رفع فیلتر پیامرسان «واتساپ» و بازار اپلیکیشنهای اندرویدی «گوگل پلی»، همه آن چیزی است که تا اینجا محقق شده است، با این یادآوری که اعضای شورای عالی فضای مجازی تاکید دارند این اقدام ذیل مصوبهای مفصل انجام شده که چهار مرحله یا گام اجرایی دارد و ذیل آن، ۳۲ اقدام، طراحی شده است.
از جمله این اقدامات، رفع فیلتر دو سکوی یاد شده است که ذیل مرحله نخست مصوبه عملیاتی شده است. مصوبهای که البته هنوز رسما منتشر نشده و اطلاع دقیقی از جزییاتش در دست نیست، اما برخی اعضای شورا، اشاراتی به مفاد آن داشتهاند و همچنین یک خبرگزاری در گزارشی تحت عنوان «گمانهزنی»، مفادی از آن را منتشر کرده است.
بر اساس موارد منتشر شده، قرار است مذاکراتی با شرکتهای مانند تلگرام و یوتیوب انجام شده و شروط ایران برای رفع فیلتر به آنها عرضه شود که اگر این شروط را بپذیرند، رفع فیلتر خواهند شد و در غیر این صورت، از طریق درگاههای حکمرانی پذیر و سکوهای داخلی به مردم عرضه خواهند شد.
به عبارت بهتر، قرار است که در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات و حاصل نشدن توافق، تلگرام و یوتیوب با واسطههای داخلی در اختیار کاربران ایرانی قرار گیرند؛ نسخهای مشابه پوسته سازی برای تلگرام در سالهای گذشته که تلگرام طلایی، موبوگرام و... محصول آن بود و در نهایت با رقم خوردن اتفاقاتی شوم، برچیده شد.
احتمالا به یاد دارید که در نتیجه رواج این پوستهها و مشکلات زیادی که داشتند، در چند نوبت اطلاعات انبوه کاربران ایرانی آنها هک شد و در دسترس عموم قرار گرفت و مشکلات و معضلاتی آفرید، اما نکته قابل تامل ماجرا این بود که در نهایت این برنامههای بومی سازی شده به دلایل امنیتی از گوگل پلی حذف شدند تا تنبیه مسئولان ایرانی برای گوگل، فیلترینگ آن در ایران باشد!
البته فیلترکنندگان گوگل پلی ، مجموعهای از دلایل را برای این اقدام مورد تاکید قرار میدادند که یکی از آنها حذف برخی پیامرسانهای ایرانی مانند روبیکا از گوشی مخاطبان بود چراکه گوگل پروتکت آن را مخرب تشخیص میداد، اما در کل آنچه فیلترینگ این بازار مهم برنامههای موبایلی را به دنبال داشت، سیاستهای گوگل است که هنوز پابرجاست و هیچ تغییری نکرده است.
با این یادآوری، کافی است مذاکره با تلگرام یا یوتیوب به نتیجه نرسد و بار دیگر پوسته سازی برای آنها در دستور کار قرار گیرد تا باز شاهد حذف پوستههای ناامن ساخته شده توسط گوگل پلی باشیم! اتفاقی که بعید است واکنشی جز انسداد دوباره (البته "چندباره" درستتر است!) گوگل پلی استور به دنبال داشته باشد! اتفاقی که معنای آن، از دست رفتن ۵۰ درصد نتیجه مذاکرات طولانی مدت رفع فیلتر در کشور در دولت چهاردهم است!