برای رخ دادن پدیده «اَبَرماه آبی» در آسمان که هر ۲ یا ۳ سال یکبار اتفاق میافتد باید زمین و ماه در شرایط خاصی قرار داشته باشند که در این گزارش به آن پرداختهشدهاست.
به گزارش سرویس اخبار نجوم و فضا سایت شات ایکس و به نقل از فارس ابر ماه آبی، پدیدهای خاص و چشمنواز در آسمان شب است که توجه بسیاری از ستارهشناسان آماتور و حرفهای را به خود جلب میکند. این رویداد زمانی رخ میدهد که دو شرایط خاص همزمان اتفاق میافتند: ابرماه و ماه آبی.
به گفته ناسا، یک ماه آبی به طور متوسط هر 2 یا 3 سال یکبار رخ می دهد و وقوع یک ماه آبی که ابرماه هم هست، نادرتر است. در ادامه توضیح خواهیم داد که این دو اتفاق خاص برای ماه تحت چه شرایطی اتفاق میافتد.
ابر ماه چیست؟
مدار ماه به دور زمین یک دایره کامل نیست و به صورت بیضی طی میشود. در نتیجه، فاصله بین زمین و ماه با چرخش آن به دور سیاره ما متفاوت خواهد بود. ماه کامل در حالی اتفاق میافتد که ماه در نزدیکترین فاصله خود به زمین(حضیض) و کامل باشد. در این حالت ماه بزرگتر و درخشانتر از حالت معمول به نظر میرسد.
ماه آبی چیست؟
ماه آبی یک پدیده نجومی است که طی آن در یک ماه تقویمی، دو ماه کامل داشته باشیم. این اسم ربطی به رنگ ماه ندارد و نامگذاری آن ریشههای بومی دارد.
البته تعریف قدیمی دیگری هم در مورد ماه آبی ارائه میشود که به سومین ماه کامل در فصلی گفته میشود که دارای 4 ماه کامل است که هر دو به یک پدیده یکسان یعنی ماه آبی اشاره میکنند.
بنابر این باتوجه به دو تعریف ارائه شده بالا در مورد ابر ماه و ماه آبی ، پدیده ابر ماه آبی زمانی رخ میدهد که در یک ماه تقویمی، دو ماه کامل داشته باشیم و دومین ماهِ کامل، در نزدیکترین فاصله به زمین قرار داشته باشد.
آیا رنگ ماه در این پدیده آبی رنگ است؟
بنابراین اگر یک ابرماه همزمان با ماه آبی رخ دهد، آن را ابر ماه آبی مینامند. اما باز هم، این اصطلاح به رنگ ماه ربطی ندارد و ماه آبی همچنان به رنگ معمول خودش است.
در بعضی موارد نادر، ذرات معلق در جو زمین میتوانند نور ماه را پراکنده کنند و باعث شوند که ماه به رنگ آبی دیده شود. اما این اتفاق بسیار کم رخ میدهد و ربطی به اصطلاح ماه آبی ندارد.
به گفته ناسا در سال 1883 (1262شمسی) یک آتشفشان اندونزی به نام کراکاتوآ فوران کرد و خاکستر را تا ارتفاع 80 کیلومتری در جو پخش کرد. ذرات ریز خاکستر (به اندازه یک میکرون) به عنوان یک فیلتر عمل کردند، نور قرمز را پراکنده و ماه را به رنگ سبز آبی متمایز تبدیل کردند.
تاثیر ابرماه آبی بر زمین چیست؟
یک ابرماه میتواند به دلیل افزایش کشش گرانشی باعث جزر و مد بیشتر شود و بالاآمدگی آب چیزی حدود ۱ تا ۲ سانتیمتر بیشتر میشود، که بنا بر موقعیت جغرافیایی، این مقدار میتواند کم و زیاد شود.
ابرماههای سال جاری میلادی در چه تاریخی رخ میدهند؟
ابر ماه آبی آگوست(مرداد) اولین مورد از ۴ ابرماه پی در پی امسال است. ماه کامل سپتامبر(شهریور_مهر) که به ماه برداشت معروف است، به اوج روشنایی خود در سه شنبه ۱۷ سپتامبر(۲۷شهریور) خواهد رسید. در ادامه امسال ماه شکارچی در روز پنجشنبه 17 اکتبر (۲۶مهر) به اوج خود میرسد و آخرین ابرماه معروف به ماه سگ آبی در روز جمعه 15 نوامبر(۲۵آبان) به اوج خود می رسد.